Új kapcsolatot fedeztek fel a diabétesz és az Alzheimer-kór között

St. Louis-ban a Washington University School of Medicine kutatói egyedülálló kapcsolatot fedeztek fel a memóriavesztést okozó Alzheimer-kór és a megemelkedett vércukorszintet okozó diabétesz között. Míg a korábbi tanulmányok szerint a cukorbetegség csak egy lehetséges oka volt az Alzheimer-kórnak, addig az egereken végzett új kísérlet alapján azt találták, hogy az emelkedett vércukorszint gyorsan megnöveli a beta-amyloid szintet is, ami Alzheimer-plakkok kialakulásának kulcsfontosságú vegyülete.

alzheimer-diabeteszAnnak megértésére, hogy hogyan növeli meg a megemelkedett vércukorszint a kockázatot, a kutatók olyan egerekbe fecskendeztek glükózt, melyeket arra tenyésztettek ki, hogy az Alzheimer kórhoz hasonló betegség alakuljon ki bennük. Azokban a fiatal állatokban, akiknek az agyában még nem alakultak ki plakkok, a vércukorszint duplájára emelkedésének hatására 20%-kal nőtt a beta-amyloid szint. Azoknál az idősebb állatoknál viszont, akik már rendelkeztek plakkokkal, ugyanakkora vércukorszint emelkedés hatására 40%-kal emelkedett a beta-amyloid szint.

 

Közelebbről megvizsgálva a kutatók rájöttek, hogy az emelkedett vércukorszint fokozta az agyi idegsejtek aktivitását, melynek eredményeképpen növekedett a beta-amyloid termelődése. Az aktivitás növekedéséért az idegsejtek felületén található glükóz érzékeny KATP csatornákat tették felelőssé. A kísérlet eredményeinek felhasználásával remélhetőleg sikerül feltérképezni a kapcsolatot a vércukorszint és az Alzheimer kór között, ami újabb terápiás lehetőségeket teremthet ennek az időskori betegségnek a kezelésében.

(Forrás)