Új szemlélet segíthet a daganatos betegségek terápiájában

Szerző: | 2015. szept. 18. | Blogbejegyzés

Az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket – ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások bizonyos betegségek esetén (melanóma, tüdőrák) kiemelkedő eredményeket hoztak, és jelenleg is zajlanak a más daganatokat (tüdő-, emlő-, vese- és prosztatarák) érintő ígéretes kutatások – számolt be dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, aki szerint végső cél, hogy rutinná váljon az immunonkológiai kezelés.

daganatos-betegseg-terapia

A daganatgyógyászatban korábban alkalmazott eljárások, melyek a tumorsejtek elpusztítására fókuszáltak (a kemoterápia, a sugárterápia, a sebészeti beavatkozások és a különféle gyógyszeres célzott terápiák) fontos mérföldkövei voltak a gyógyításnak, az immunonkológia viszont a szervezetet, az immunrendszert aktiválja. A következő tíz évben várhatóan a kezelések közel 60 százaléka ezen alapul majd. Ez az arány jelenleg kevesebb, mint 3 százalék.

Az immunterápia fokozza a T-sejtek azon képességét, hogy elpusztítsák a tumorsejteket – magyarázta dr. Dank Magdolna. A daganat eltűnhet, megmaradhat, de a beteg immunrendszerének folyamatos ellenőrzése alatt tartható, ezzel hosszú távú túlélés biztosítható. Az eddigi eredmények szerint az immunterápia más gyógymódokkal kombinálható, így a hatás fokozható.

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.