Újabb gyógyszertámogatási megszorítást várnak

Több olyan intézkedésről is határozott a kormány, amelyek az idei és ajövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükségesek: aminisztereknek javaslatot kell tenniük egyebek mellett agyógyszertámogatások idei és a budapesti közösségi közlekedés jövő évitámogatásának – a 2012-eshez viszonyított – csökkentésére.

 

A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint – amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükségestovábbi intézkedésekről címet viseli – Réthelyi Miklósnemzetierőforrás-miniszternek, Matolcsy György nemzetgazdaságitárcavezető bevonásával, február 29-ig javaslatot kell tennie agyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kabinet arra is felhívja akét minisztert, hogy a Széll Kálmán-tervben bejelentett, a jövő évigyógyszertámogatásokat érintő lépéseken felül március közepéig tegyenekindítványt további megtakarítási intézkedésekre – ismerteti az MTI.

 

A Weborvos információi szerint a gyógyszergyártók, -forgalmazók csak a közlönyből értesültek a további, gyógyszerkasszát érintő megszorítóintézkedésekről: jelenleg semmilyen elképzelésről nem tudnak, ígynincsenek tisztában vele, milyen újabb vagy régebbi eszközök bevetésével akar a kormány újabb megtakarítást elérni az egyébként is radikálisanmegkurtított ártámogatási rendszerben, a gyártók létét fenyegetőelvonások mellett. Egyelőre egyeztetéseket sem kezdeményeztek velük,pedig a határidőt igencsak rövidre szabta a kormány.

 

A kabinet az idei évre 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol. Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár február elején – eztmegerősítve – az Origo hírportálnak adott interjúban azt mondta: akormány eltökélt abban, hogy az államháztartási hiányt 2,5 százalékalatt tartsa; ha a kabinet által várt 0,5 százaléknál alacsonyabb lesz a növekedés, a kabinet meg fogja tenni a megfelelő lépéseket. A 2013-ashiányról pedig Orbán Viktor miniszterelnök az MTI-nek január elején aztmondta: az IMF-tárgyalásokkal megbízott Fellegi Tamás tárca nélküliminiszter a valutaalappal folytatandó tárgyalásokon meg fogja erősíteniazt a kormányzati vállalást, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz.

Forrás: MTI weborvos