Újabb kórházban vizsgálódik a rendőrség

A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kezelték azt a 18 éves lányt, akinek halálát – édesanyja állítása szerint – nem javasolt kábítószerek túladagolása is okozhatta. A nő azt mondja: gyermekét bélelzáródással szállítottakbe, először egy bőrön át felszívódó gyógyszertől kapott légzési sokkot,majd morfiummal csillapították a fájdalmát. Kövérné Sövegjártó Mária szerint az ő tiltásuk ellenére kezdték el titokban adagolni a lánynak intravénásan a morfiumot.

A Hír TV hiába kereste a kórházat, az anya állításaira nem reagáltak. A halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozás a szülőkszerint elakadt. Fordulatot a feljelentéskiegészítés hozhat. Ezt napokkal az Uzsoki kórházban kirobbant morfium-túladagolási botrány után rendelte el az ügyészség.

A BRFK Teve utcai szákházába folyamatosan idézik be az Uzsoki Utcai Kórház dolgozóit. A kórház jogi képviselője azt mondja: hétfőn a betegszállítókathallgatták ki a nyomozók, a következő napokra pedig az orvosokat idézték be tanúként.„A kórház különböző alkalmazottairól és munkatársairól vanszó, úgy tudom olyanokról is, akik már nem dolgoznak az Uzsokiban, de az ominózus 2005-2006-os időszakban ott dolgoztak” – mondta Magyar György.

A kórház jogi osztályától még hétfőn is kapott iratokat a rendőrség. Az eltűnt kórlapokat azonban továbbra sem találják: 2005-ből 6, 2006-ból 28, 2007-ből pedig 12 elhunyt személy anyaga hiányzik. Agyanús halálesetekről egy orvos számolt be egy szaklapban. A rendőrségtovábbra sem nyilatkozik, azt sem kommentálták, hogy az eljárás elejénnem a daganatos betegek halálba segítéséről értekező orvost, hanem egy másik dr. Márkus Attilát hallgattak ki.

A morfium- túladagolási ügyekben a Hír TV kereste az egészségügyi államtitkárságot is. A sajtóosztályon keddre ígértek választ arról, hogy indítanak-e átfogó vizsgálatot a kórházak gyógyszer-használatának felülvizsgálatára.