Újabb megszorítások a gyógyszerpiacon

Minden jel szerint a gyógyszergyártóknak és a betegeknek is egyaránt áldozniuk kell a gyógyszerkassza tervezett megtakarításaiért. A régebben piacon lévő originális szerek gyártóit a már régóta emlegetett spanyol modell sújtja majd, míg a betegek addig nem számíthatnak új, modern szerek piacra engedésére, amíg nem sikerül a gyógyszerkasszát a pénzügyi kormányzat számára megnyugtató módon stabilizálni. Körülbelül 25 innovatív gyógyszer vár arra, hogy a társadalombiztosító támogatást adjon az árukhoz.

A Széll Kálmán Terv 2.0 erre az évre tízmilliárdos extra elvonást rótt ki a gyógyszerkasszára, miközben az is bizonytalan, hogy az eredetileg tervezett 83 milliárdos csökkentést hogyan sikerül teljesíteni. Az év első négy hónapjában eddig 20 milliárddal költöttek többet a tervezettnél. 

Selleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója szerint év végére 15 milliárdra mérséklődhet a most még húszmilliárdos hiány. Vagyis idén nem 10, hanem összesen 25 milliárdot kellene még megtakarítani. A főigazgató közölte: a kormány még nem döntött a gyógyszerkasszát korrigáló idei, illetve jövő évi intézkedésekről. Kiderült, a hivatal dolgozik a gyógyszerkassza korrekciójával kapcsolatos előkészítő javaslatokon, döntés még nincs. A döntés azért sem egyszerű, mert a megtakarítandó milliárdok embereket tartanak életben. Azaz a gyógyszertámogatások szűkítésénél nagyon kicsi a mozgástér.

A rendelkezésre álló pénz felét, 140 milliárdot mindössze 100 ezer, nagyon súlyos beteg kezelésére fizetik ki. Például a 44 enzimpótló kezelésben részesülő beteg életmentő terápiája évente 3,7 milliárd forintba kerül. Ugyanakkor ezek a betegek képtelenek lennének támogatás nélkül hozzájutni gyógyszereikhez, hiszen van köztük olyan szer is, amelynek éves adagja 165 millió forint. A 665 vérzékeny beteg kezelésére évente 10 milliárd forintot fordítanak, ha ezt nem tennék, ezek az emberek egyszerűen elvéreznének. A kassza maradék részén osztozik mintegy 5 millió beteg, rájuk fejenként átlagosan és évente 24 ezer forint gyógyszertámogatás jut.

A megszorítások szempontjából a méltányossági keret átalakítása, amelynek gyógyszereit szigorúbb elszámolásúvá kívánják alakítani, változatlanul biztosítva a rászorulók ellátását. A csomag másik eleme az úgynevezett spanyol modell alkalmazása, amely az öt-tíz évnél régebben piacon levő, de még szabadalmi oltalmat élvező gyógyszerekre írna elő – a kormány döntésének függvényében – 10-20 százalékos árcsökkentést. A tervek szerint ez fedezné, de kizárólag az innovatív gyártókra hárítaná az idei tízmilliárdos extra elvonást.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője szerint a betegek akkor sem maradnak gyógyszer nélkül, ha a gyártók erre úgy reagálnának, hogy megszüntetik a hatósági árral sújtott szerek hazai forgalmazását. Nagyon kevés van ugyanis ezek között, amelyre nincs a választékban más terápia.