Újabb teher a gyógyszergyártóknak?

A megemelt különadó, a megduplázott orvoslátogatói regisztrációs díj és egyéb korrekciók mellett immár a sávos befizetés is lehetséges tételként szerepel a gyógyszerpiac szereplőit terhelő fizetési kötelezettségek között. A 2007-ben született gyógyszer-gazdaságossági törvényben szabályozták először az OEP gyógyszerkassza betarthatóságára azzal céllal, hogy a túlköltést féken tartsa közös kockázatviseléssel, azaz állami és gyártói szerepvállalással.

A 2011 végén érvénybe lépett törvénymódosítás következtében 2012-ben már az első félévi gyógyszerkassza teljesülésének figyelembe vételével is lehetőség lett volna az úgynevezett előleg befizettetésére, közölte az államtitkárság, ám ezt az időbeli határt – figyelembe véve, hogy több támogatáspolitikai intézkedés, például a spanyol modell, ez év során lépett életbe – tolta el a vonatkozó törvény július 1-jével életbe lépett módosítása az első háromnegyed év utánra.

Szükség van a sávos befizetési rendszer korrekciójára, ismerte el egy szakmai konferencián Cserháti Péter helyettes államtitkár, és a gyógyszerpiac szereplői igénylik is az egyeztetést, tudtuk meg az egészségügyi államtitkárságtól, ahol jelezték, már érkezett megkeresés ez ügyben a gyártói oldaltól. 

Az iparági szereplők szerint a többször módosított törvény következtében jelenleg a gyártók kockázata meghatározó, minimális az OEP-é (csak a referencia vagy annál olcsóbb termékekre vonatkozóan), már nincs limit, csak annyi, hogy túllépés esetén fizetni kell, tájékoztatta lapunkat dr. Ilku Lívia, a MAGYOSZ (Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége) igazgatója. Most élesedhet a jogszabály, ugyanis olyan alacsony a kassza, hogy realizálódhat a kockázatvállalás. „Ad abszurd módon azonban lényegében már csak gyártói felelősségről beszélhetünk, miközben nincs igazán ráhatása a gyártóknak a kassza betarthatóságára” – tette hozzá az igazgató. Ráadásul a túllépés mértékét az év elején nem lehet megállapítani, így a gyártók nem tudnak vele kalkulálni az éves tervezéskor, kiadásaik pedig év közben keletkeznek gazdaságilag még nehezebb helyzetbe hozva őket.

Egyeztetést szeretnének folytatni a szaktárcával, mert a jogszabály több ponton is bizonytalanságot rejt magában, fogalmazott Ilku Lívia, aki szerint nem egyértelmű a normaszöveg, és mivel eddig nem volt szükség az alkalmazásra, nincs kialakult gyakorlat sem. Úgy érzik, hogy ez a jogintézmény az állami felelősséget a gyártókra hárítja, ezért ilyen mértékű gyártói befizetéssel, ilyen mértékű kasszacsökkentés mellett a MAGYOSZ nem tudja elfogadni az esetleges kassza-túllépés gyártók általi finanszírozását, szögezte le az igazgató.