Újrajátsszák – Igyekeznek titkolni a cigaretta-adó terveket

A gazdasági napilap szerint annyi biztos, hogy az iparág pro éskontra lobbizik, mivel a hagyományos füstszűrős terméket gyártókjelenlegi érdeke eltér a sodródohányt gyártóéktől.


A nemzetgazdasági tárca által elkészítettkorábbi tervezetet, amely több lépcsőben emelte volna a termékjövedékiadó-tartalmát, épp azért vonta vissza a kabinet, mert ahhozolyan módosító javaslatok érkeztek, amelyek nagyobb előnyhöz jutattákvolna a sodródohányokat. Ez pedig a fogyasztást az olcsóbb, alacsonyabbadótartalmú termékek felé terelte volna, ami viszont azállamháztartásnak nem kedvezne. A minisztérium a visszavonttörvénytervezet után azt közölte, hogy őszre új anyagot készít.

A 45 napos bejelentési határidőt figyelembe véve a készülő újjövedékiadó-tervezet nyomán túl sok pénz már nem csoroghat idén aköltségvetésbe, ám a minél nagyobb bevétel reményében akkor is gyorsnakkell lennie a minisztériumnak. Így nagy valószínűséggel a visszavonttervezethez nagyon hasonló kerül majd a parlament elé.

A Napi Gazdaság cikke szerint az sem kizárt, hogy a visszavonttervezetet nyújtják be újra, kérdés, hogy a minisztériumnak sikerül-eháttéralkukat kötni a Fidesz-frakcióban, hiszen a tervezet legnagyobbellenlábasai a frakció prominensei voltak.