Üveggyöngyök helyett bizalom

Mióta létezik etikai kódex a Magyar Gyógyszerészi Kamarában? Milyen mérföldkövek jutnak eszedbe?

Már az 1989-es alakulást közvetlen követően, amikor még csak aGyógyszertári Központok által működtetett patikák léteztek, felvetődöttaz igény egy etikai kódex iránt – mondja dr. Sohajda Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke a kamara honlapjánakadott interjúban. – Az akkori működtetés etikai kérdéseit a Minisztérium által kiadott „Egészségügyi rendtartás” szabályozta, de ebben nagyonkevés, specifikus, konkrétan a gyógyszerészetre vonatkozó rész volt. Az1990-es évek elején a jogelőd nélküli gyógyszertárak nyitásával ésműködésével, valamint a privatizáció közeledtével egyre sürgetőbb volt a gyógyszerészi etikai kódex megalkotása, amely végül az 1994. évi LI.kamarai törvény felhatalmazása alapján jött létre.

Mi és hogyan változott 1989 óta hivatásunkban, és mi az, ami örök?

“A gyanú megbetegít, a bizalom meggyógyít.” (tuvai közmondás), ennek a bizalmi munkának része a hivatásunk. Minden beteg embernek,hozzátartozóinak, az egészség megőrzéséért hozzánk fordulónak érezniekell elkötelezettségünket, tudnia kell, hogy mindent az Ő érdekébenteszünk. Megváltozott ugyanakkor az emberek életritmusa, informáltsága,közlekedési és vásárlási szokása, sokaknak az értékrendje is, amiheznekünk is alkalmazkodni kell.

Mire alapozhatja valaki a bizalmát, amikor belép egy gyógyszertárba?

A bizalmat mindenképpen hosszú távú értékek, mint például a magasszakmai tudás, az empatikus magatartás, a titoktartás, a becsületesmunka alapozhatja meg. Ezeket a dolgokat azonban rövidtávon könnyenfelülírhatja a csillogás, a reklám, néhány csábító üveggyöngy.

A mai személyi jogos gyógyszerészek előtt álló legnagyobb kivívás,megteremteni ezek között a megfelelő összhangot. A feladatunk, ahivatásunk nem változott, de a szakma erősen elment merkantil irányba.

Konkrétan mire gondolsz?

Ha a gyógyszertárnak a működése során a bent dolgozókon túl ki kellelégítenie a külső szakmai és/vagy pénzügyi befektetők gazdaságiigényeit is, akkor óhatatlan, hogy mindig kevés, ami van, és mindig amásik forgalmára kacsintgatnak. A 90-es évek közepén nagyon sokan úgygondoltuk, hogy évtizedeken, generációkon keresztül a hivatásunk lesz amegélhetésünk, és az adott településen a megbecsülésünk alapja isegyben, amire lehet alapozni, tervezni. Közben többen nem gondolták át,hogy ez a lehetőségen túl, egyben óriási felelősség és kötelezettség is a megújulásra, a változó igények kielégítésére. Nagy árat fizettünk érte, jött a liberalizáció, a korlátlan patikalétesítés, többnyire pénzügyi,gazdasági céllal, és nagyon sokszor felelőtlenül. Nos, most egy ilyenhelyzetben kell a kamarát és alapdokumentumait megújítani.

Milyen menetrendben zajlik kamarai alapdokumentumaink megújítása?

Az alapszabály és az etikai kódex tervezete elkészült. Az elsőváltozat augusztustól megtekinthető és véleményezhető volt a kamarahonlapján. Az eddig beérkezett vélemények megtárgyalása után az elnökség elfogadta a Küldöttközgyűlés elé terjesztendő változatot, amit egyminiszimpózium keretében (2011. 10. 12-én) fogunk nyilvánosanismertetni. Ezután még további, immáron konkrét, szövegszerű módosításra van lehetőség. Az alapdokumentumokat az október 29-i küldöttközgyűlésfogja véglegesíteni.