Üzent a kormány: van inzulin

Ezzel vélhetően tegnapi cikkünkre reagált, amelyben arról számoltunk be, hogy ultimátumot adott a kormánynak a Novo-Nordisk Hungária Kft. Ha nem tudnak megállapodni a mostaninál méltányosabb gyógyszerárakban, január elsejétől kivonják készítményeiket a magyar támogatotti körből. Ha ez valóban megtörténik, akkor a betegeknek a 300 forintos dobozdíj helyett a teljes árat kell majd fizetniük ezen termékekért. 

A Novo-Nordisk vezetője, Józsa Zsolt kérdésünkre tagadta, hogy kilátásba helyezték volna készítményeik kivonását, de azt elismerte, hogy augusztus végén más gyártókkal együtt tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. A társadalombiztosítás ugyanis a legalacsonyabb európai áron fogadja be a gyógyszert, erre jön a 20 százalékos extra adó, és a nyár végén bevezetett úgynevezett spanyol modell is sújtja őket, ami újabb tízszázalékos terhet jelent a cégeknek. A spanyol modell alapján augusztus elsejétől azokat az originális készítményeket, amelyek több mint hat éve kapnak társadalombiztosítási támogatást, s nincs generikus változatuk, 10 százalékos többletadó terheli. Józsa Zsolt szerint a tartósan alacsony ár az adókkal együtt már elviselhetetlen számukra. Józsa ugyanakkor az egyeztetésekről még nem nyilatkozott arra hivatkozva, hogy azok még nem zárultak le.

A spanyol modell valamivel több mint egymilliárd forinttal rövidítené meg a három inzulingyártót. Lapunkat kormányzati források arról tájékoztatták: egyetlen cég sem kaphat mentességet az egységes gyógyszerpiaci intézkedések alól, így az inzulingyártókra is vonatkozik a spanyol modell. Ha valamelyikük úgy döntene, hogy kivonja a készítményét a magyar piacról, a betegek azt nem éreznék meg: az inzulin közfinanszírozásának megszüntetése ugyanis három hónapos átmeneti idővel lehetséges, így ezalatt föl lehet készülni, hogy más cégektől pótolják a kieső mennyiséget.

A kormány video üzenetében az hangzik el, hogy Magyarországon valamennyi gyártó legmodernebb inzulinja elérhető a diabeteszes betegek vércukor szintjének optimalizálása érdekében. Ezek mindegyikéhez támogatást nyújt a társadalombiztosítás. A gyógyszergyártók ellátási zavart nem jeleztek, így nincs veszélyben a cukorbetegek inzulin-ellátása. 

Egy másik inzulingyártó, a Sanofi szintén közleményben reagált. Eszerint számukra a betegek érdekei a legfontosabbak. Így a vállalat a jövőben is folyamatosan biztosítani fogja a korszerű és legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő inzulinokat a magyar cukorbetegek számára, azaz ők nem vonulnak ki a piacról. Hozzátették: versenytársaik döntéseit nem kívánják kommentálni.