Uzsoki-botrány: 46 kórlap tűnt el

A fővárosi Uzsoki utcai kórházból 46 digitális kórlap kiegészítő,kézzel írott fontos részei tűntek el a 2005-2007 időszakból – mondtaGolub Iván, az intézmény főigazgatója szombati sajtótájékoztatóján.

A rendőrség az Uzsoki kórház egyik osztályának 2005 és 2007 közöttiállítólagos morfin-túladagolási esetei miatt indított nyomozást. 
Azintézmény főigazgatója elmondta: ebből a három évből összesen 46, majd2008-ból 12 dokumentáció hiányzik. Ezzel kapcsolatban hozzátette: azügyet “kirobbantó” korábbi cikk írója ugyan 2007-ig dolgozott akórházban, de még 2008-ban is megfordult az intézményben.

Golub Iván kiemelte, a digitális kórlapok azon kiegészítő, kézzelírott részei tűntek el, amelyeken például az szerepel, hogy ki, kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt alkalmazott. Akórházban november 19-én mintegy tíz órán keresztül tartottakházkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársaiismeretlen tettes ellen több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt. Mint kiemelte, ekkor szembesültek azzal, hogy az említett dokumentációk hiányosak, ezért Magyar György ügyvédi irodájának közreműködésévellopás miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a rendőrségen.

Golub Iván véleménye szerint az intézmény rágalmazóját bosszú éssértettség vezette, célja vélhetően a szándékos károkozás, illetve arosszhír keltése volt, vagy az illető “nem beszámítható”.

A főigazgató az ügy hátteréül szolgáló cikk írójáról, MárkusAttiláról azt mondta, 2005 februárjától 2007 márciusáig dolgozott akórházban, általános orvosi diplomája volt, orvosi szakvizsgája nem,tehát önállóan nem is láthatott el beteget. Szakmai fejlődésével azosztályvezető főorvos nem volt teljesen elégedett, részben emiatt is2007-ben, egy jelentős létszámleépítés idején úgy döntöttek, megválnaktőle – tette hozzá.

Golub Iván a kórház főigazgatója

Fotó: MTI / Kovács Attila

Márkus Attila cikke április 11-én jelent meg. Golub Iván, hozzáfűzte: már a cikk nyomán azonnali belső vizsgálatot rendelt el azintézményben, de mindent rendben talált. A Lege Artis Medicinae orvosiszaklapban áprilisban megjelent írásában Márkus Attila egy általa megnem nevezett magyarországi kórházi osztályon folytatott gyakorlatrólszámolt be, amelynek lényege, hogy a gyógyulásra esélytelen daganatosbetegek esetében túladagolják a morfint.

A Magyar Hírlap november végén írt arról, hogy információi szerintmorfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik a BudapestiRendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynekfül-orr-gégészeti  
osztályán házkutatást tartottak. Golub Iván aztmondta: nem tud kezeskedni azért, hogy valaki valamilyen feladatkörbenne hibázott volna, de “gyalázkodni, szennyezni, gyilkosozni, éshalálgyárazni” nem tisztességes dolog.

A sajtótájékoztatón Magyar György, a kórház jogi képviselője aztmondta: Márkus Attila cikkében “nincsenek olyan tényeken alapulóállítások, amelyek megvalósíthatnának bármilyen büntetőjogitényállást”. 
Az ügyvéd szerint “elfogadhatatlan, sértő, bántó ésmegalázó, méltatlan” az ahogy valaki “meggyalázta” az intézményt, majdelbújt. Az ügyvéd emellett arról is szólt, hogy feljelentésükkorhangsúlyozták, a dokumentumok “meglétének, vagy meg nem létének” abizonyítás részévé kell válnia, és ki kell deríteni, hogy kinek álltérdekében ezen dokumentumok eltüntetése. Ezzel kapcsolatban MagyarGyörgy azt is elmondta: az ez ügyben elrendelt kórházi belső vizsgálatszerint más osztályon, de 2005 előtt és 2008 után az ügyben érintettosztályról sem tűnt el egyetlen dokumentáció sem.

Magyar György végül azt is bejelentette: nem tudják, hogy a kórházellen ki tette a feljelentést, de amennyiben bebizonyosodik, hogy hamisvolt a vád, az illetőt akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel isbüntethetik.