Vaklicit a gyógyszerekre

Súlyos kockázatot rejt magában a gyógyszerek társadalombiztosítási(tb) támogatásában mától bevezetendő vaklicit. Ugyanis ha a betegek arra kényszerülnek, hogy orvosságaikat havonta, negyedévente olcsóbbracseréljék, különben többet kell fizetniük, felborul a bevált terápia.Elvész a bizalmuk a gyógyszerekben és a doktorokban is – véli KomáromiZoltán háziorvos. Az országos szakfőorvos az új rendszerrelkapcsolatosan attól is tart, hogy megugrik a szakrendelők és a kórházakbetegforgalma, s ezzel többet veszít az Országos EgészségbiztosításiPénztár (OEP), mint amennyit az olcsóbb szerek preferálásával nyer.

Az árverseny hátterében a SzéllKálmán-tervben előírt 26,3 milliárd forintos megtakarítás áll. Ennekegyik eleme a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) orvosságokközötti árverseny, amelyet egyebek mellett a cégek között meghirdetettvaklicittel tartana eredményesnek az OEP. E szerint egy-egygyógyszercsoportban a legolcsóbb szer lesz a referenciatermék, míg azok a készítmények kerülnek be az úgynevezett preferált referenciaár-sávba és írhatók föl közgyógyellátottaknak is, amelyek ára csak 5 százalékkaltér el attól. A többi hasonló gyógyszer 15 százalékkal kisebbtb-támogatást kap, így ugyanilyen mértékben nő a betegek térítési díja.
„A preferált referenciaár-sávba tartozó terméknek ugyanolyan piacigaranciát kell nyújtania, mint az eddigi referenciaterméknek – nyugtatBidló Judit, az OEP gyógyszerügyi főosztályvezetője. – Ahhoz pedig, hogy egy készítmény hazánkban forgalomba kerüljön, európai unióstörzskönyvének kell lennie. Így minden egyes termék ugyanazon aminősítési eljáráson megy keresztül. Az a cél, hogy a versennyel abetegek számára minél kedvezőbb áron legyenek elérhetők a gyógyszerek,úgy, ahogy ez más országokban is van” – tette hozzá.
Molnár Márk, aCorvinus Egyetem tanára ezzel szemben úgy látja, nincs garancia arra,hogy az ár miatt korábban kiesett és elvben a következőt forgalmazó cégképes lesz azonnal átvenni a szerepet. Úgy látja, ha ma ki is írná azOEP a licitet, a lebonyolításra két hónap kell. Így legkorábban az évutolsó negyedében derülhetne ki a tényleges referenciaár, amely már nemsokat hoz az idei tb-kasszának. A most bevezetendő vaklicit azellátásbiztonsági kockázat mellett rosszul érinti a magyarországicégeket is – állítja.