Vaklicit: Ázsiai gyógyszerek szorítják ki a hazaiakat

Annak kapcsán jelentette ezt ki, hogy a Széll Kálmán-terv szerint2013-ig 120 milliárdos megtakarítást kell végrehajtani a tbgyógyszerkasszájában, amit javarészt a gyártók viselnek. Júliustólduplájára, évi 10 millióra növelték a cégek gyógyszerismertetőmunkatársai után fizetendő éves díjat, hatására megfeleződik, 1300-racsökken az e területen dolgozó szakemberek száma. Világviszonylatbanegyedülálló, 20 százalékos válságadót vetettek ki az ágazatra a tb által támogatott gyógyszerforgalom után – toldotta meg Dávid Tamás, azInnovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgató-helyettese.


E hét szombattól folytatódik a szektorszámára a további megszorítás: az utóbbi évek legnagyobbgyógyszerár-változására kerül sor. A gyártók és forgalmazók számárameghirdetett vaklicites árversenyeztetés hatására 2220 orvosságért kelltöbbet vagy kevesebbet fizetni a betegeknek. Ugyanis a tb a legolcsóbban kínált készítmény árához szabja a támogatás mértékét, így annak abetegnek, aki ragaszkodik a korábbi gyógyszeréhez, mélyebben kell azsebébe nyúlnia.

A vaklicittel a generikus készítményeket forgalmazó hazai cégekzsebéből 18 milliárdot vesznek ki, mivel sok esetben az övékénél isolcsóbb, de nem tudni, mekkora raktári készletekkel rendelkező ázsiaiorvosságokkal kiszorítják őket a tb-listáról – mondta Szabó László.

Így a gyógyszeriparnak a túlélésre kell berendezkedni, ennek eszközelesz a beruházások és a kutatás-fejlesztés más országokba irányítása, az orvostovábbképzés költségeinek leépítése, a kórházaknak nyújtottgyógyszeradományok leállítása. Pedig a 45 milliárdos lejárt számlákathalmozó kórházak gyógyszerfelhasználásának 15-30 százalékát jelenlegadományként kapják.

A gyógyszerkasszából kivont 120 milliárd dominóként fut végig azágazaton – jelentette ki Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, aki attól tart, hogy az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi 43 milliárdosszufficitje nem marad az ágazatban. Pedig abból egy év alatt havi 100ezer forinttal lehetne emelni 10 ezer orvos bérét, 50 ezerrel aszakdolgozókét és ötödével a háziorvosi praxisok bevételét.