Vaklicit: jó a betegnek, de újabb tőrdöfés a gyógyszertáraknak

“A vaklicitet múlt augusztusban vezették be, és gyakorlatilag mindenkinekbevételkiesést okoz”- mondta lapunknak egy fővárosi patika vezetője. “Ez a betegnek is csak akkor jó, ha az árváltozás után rögtön az olcsóbbkészítményre áll át. Ráadásul a patikák polcain maradnak azok akészítmények, amelyekért a támogatásváltozások miatt a betegeknek sokkal többet kéne fizetniük. De azok is ránk maradnak, amelyek kikerültek aközgyógylistáról.”

 

Idén sem könnyíti meg a gyógyszertárak egyébként sem túl rózsás helyzetét az úgynevezett vaklicit. Ennek a törvényben előírt eljárásnak az alényege, hogy a különböző gyártók a gyógyszerkészítményeiketmegversenyeztetik. Azért “vak” licit, mert arról nem tudnak, hogy atöbbiek ugyanazért a készítményért mennyit kínálnak. A licit végén az,aki minden szakmai feltételnek megfelelt, és a legalacsonyabb áratajánlotta, megkapja a”referenciakészítmény” státuszt. A többiek, akikennél nem több, mint öt százalékkal ajánlottak többet, belekerülnek azúgynevezett preferált referencia sávba.

 

Igazodj!


Ezután egy második forduló következik: ennek lényege, hogy már agyártók tudják, mi lesz a referenciakészítmény, ehhez tudjákviszonyítani az áraikat. Ha nem akarnak kiesni a támogatott körből,lehetőségük van az árukat a referenciakészítmény árához igazítani, hogymegőrizzék a termékeik támogatott státuszát, illetve piacát.

Sok gyógyszertárnak kell kapaszkodnia, ha túl akar élni

Fotó: Fülöp Máté

Minden évben kétszer tartanak ilyen vaklicitet, és így az árak és atámogatások is évente kétszer változnak: október elsején és ápriliselsején. Idén már az első körben 660 termék árát csökkentették a gyárak, ami a társadalombiztosításnak és a betegeknek is jó, nehézséget jelentviszont a patikáknak. Ráadásul éppen a második forduló, ami több százújabb terméknél jelent árcsökkenést – és így újabb bevételkieséstokozhat. Az árak visszaesése hatással van az árrésre is.

 

Csökken, csökken, csökken


“Miközben a patikák bevételük jelentős részét ebből a körből termelik ki, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek” – mondta a hvg.hu-nak HankóZoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Az országban nagyjából 2400 patika üzemel, ennek közel egynegyede veszteséges, a kifizetetlenszállítói állomány hetvenmilliárd forintra tehető, ebből a lejártkövetelés 19 milliárd forint.

 

Hankó Zoltán szerint a patikáknak az is gondot okoz, hogy viszonylagkomoly készletük van azokból a készítményekből is, amelyek ára ezenprocedúra során csökkenhet. Így nem elég, hogy az árréscsökkenés miattállandóan veszteséget könyvelnek el, de a készletüket is veszteséggeltudják csak értékesíteni. Van olyan gyógyszertár, ami önmagában sokszázezer forintot bukott egy ilyen alkalommal. De veszteséggel ilyenkorszinte minden patika számol.

 

Forrás: hvg.hu