Vaklicit miatt buknak a pécsi patikák

Már másféléve működik a gyógyszertámogatási vaklicit rendszere, amelynek lényege az, hogya gyártók anélkül adnak árajánlatot termékeikre, hogy ismernék a konkurensvállalatok ajánlatait. A döntéshozók terve bevált, hiszen a legtöbb készítményolcsóbb lett és felmérések szerint a lakosok is kevesebbet költöttekgyógyszerekre.

Az OrszágosEgészségbiztosítási Pénztár adatai ugyanis arról tanúskodnak, hogy 2012-ben alakosok 7 milliárd forinttal kevesebb pénzt hagytak a gyógyszertárakban, mintaz azt megelőző évben. Ugyanakkor az OEP-nek 28 milliárd forinttal kevesebbártámogatást kellett kiosztania.

A MagyarGyógyszergyártók Országos Szövetségének felmérései szerint pedig 2011októberétől idén júliusig 893 termék került, vagy kerül ki a forgalomból azintenzívebb piaci verseny következtében.   36 olyan termékcsoport ismaradt, ahol mindössze egyetlen készítményt gyártanak a továbbiakban.

A lakosoknakvalóban kedvez az új helyzet., A pécsi Jakab Lilla elmondta, lassan 5 éveminden hónap elején több ezer forintot kell otthagynia a patikákban, mivelfolyamatosan gyógyszeres kezelésre szorul. Ő örül a vaklicit bevezetésének,hiszen azóta jóval kevesebbe kerülnek a szükséges orvosságok, mint korábban.

De vajon mitörténik akkor, ha gond lesz az egyetlen megmaradt gyógyszer utánpótlásával,vagy az olcsóbb készítmény nem válik be a betegnél? Többek között ezekre isfelhívta a figyelmet a Hálózati Gyógyszerárak Szövetsége (HGYSZ). Szerintük avaklicit bevezetése egyébiránt óriási kiesést jelent a patikáknak.

Agyógyszertárak számára leginkább az okoz bizonytalanságot, hogykészletgazdálkodásuk gyakorlatilag tervezhetetlenné vált, mert féléventeváltozik a gyógyszerekre vonatkozó támogatás – közölte a szövetség lapunkkal. AHGYSZ számításai szerint a vaklicit egy-egy gyógyszertárnak havonta átlagosan400-500 ezer  forintos kiesést okoz 2011-hez képest. A betegek egy részeugyan olcsóbb gyógyszerekhez jut, ám mivel a patikák óvatosan készleteznek avaklicit előtti hetekben, nem biztos, hogy mindig rendelkezésre áll az agyógyszer, amit a betegnek felírtak.

Tapasztalataikszerint egyedül a generikustámogatás javít valamit a gyógyszertárak helyzetén,ám ez csak a kiesés 35- 40 százalékát fedezi.

CsizekMikós, pécsi gyógyszerész sem vélekedik másképpen a vaklicitről. Szerinte rosszötlet volt a rendszer bevezetése, amivel ellehetetlenítik a őket.

– Az OEP ésa beteg jól jár, de nekem a legutolsó három hónapom már deficites volt, ugyanisaz új rendszerben az OEP állapítja meg a gyógyszerek eladási árát is, vagyisnem tudjuk magunk szabályozni az árrést sem.

Agyógyszerész ugyanakkor elmondta, hogy nem mernek néhány napi mennyiségnélnagyobb árut rendelni, mivel az is előfordulhat, hogy havonta 100 000forintnyi gyógyszer rajtuk marad, mert közben más lesz az OEP által támogatotttermék, amit nekik kötelezően forgalmazni kell.

Abba pedigbele sem mert gondolni, hogy az ország 2.500 patikájában – amelyek közül alegtöbb nagyobb az övénél – mennyi készítmény válhat feleslegessé a folytonosváltoztatások miatt.

Forrás: Pecsma.hu