Választhatja a kedvezőbb árú gyógyszert

A gyógyszerár mindennapjaink kiemelt kérdése. Ezért történik a gyógyszer-támogatási rendszer folyamatos átalakítása. Ez jelentős, némely gyógyszercsoportban akár 30%-os árcsökkenést is jelent, így egyes gyógyszerekért a társadalombiztosítónak és a lakosságnak is kevesebbet kell fizetnie. 

Az új szabályok az azonos hatóanyagú, egyenértékűnek minősített, egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának csökkenését oly módon, hogy a betegnek, a gyógyszerész segítségével lehetősége van – a szakmai szabályokat és a gyógyszerbiztonságot szem előtt tartva – az eddig szedett készítménynél egy kedvezőbb árú gyógyszert választania. 

A szabályzók megértéséhez fontos néhány alapkérdés áttekintése.

Hogyan is jön létre egy gyógyszer ára?

A vény nélkül megvásárolható gyógyszerek árait a gyógyszer gyártója határozza meg. Ezek társadalombiztosítási támogatásban nem részesülnek, így a gyógyszerek nagykereskedelmi, és kiskereskedelmi (azaz fogyasztói) árait a piaci szereplők alakítják ki. Ezen gyógyszerek árai gyógyszertáranként eltérők lehetnek. 

A vényköteles, támogatott gyógyszerek esetében az állam bizonyos fokig beleszól a gyógyszerek árának kialakításába, hiszen ez esetben a gyógyszer árát a társadalombiztosítás és a betegek változó arányban együtt fizetik ki. A gyógyszerek hatásáért felelős hatóanyagok – különböző szakmai szempontok, és a hatásuk alapján – ún. ATC-kód szerint vannak besorolva. (Az ATC-kódot a gyógyszerek anatómiai, terápiás és kémiai osztályozására alkalmazzák.) 

Ugyanazon ATC-kód alá tartozó, azaz azonos hatóanyagot tartalmazó, azonos hatáserősségű, azonos gyógyszerformájú, és azonos beviteli formájú készítményeket a szakmai hatóság egyenértékűnek minősíthet, tehát ezek egymással helyettesíthetők.

 

Árverseny a gyártók között

 

Mivel különböző gyógyszergyárak készítenek ugyanolyan hatóanyagokból a hatóság által egyenértékűnek minősített gyógyszert, ezek ára különböző lehet. A társadalombiztosítás az egyenértékű gyógyszerek közül a legkedvezőbb árút szeretné támogatni, mert az államnak is és a betegnek is ez a legkedvezőbb. 

Ezen az egyenértékű gyógyszerek között indult árverseny eredményeként alakul ki a preferált referencia-ársáv. A támogatási rendszer értelemszerűen ebbe az ársávba tartozó gyógyszereket preferálja, mivel ezek a legkedvezőbb árú gyógyszerek. 

A gyógyszerésznek minden esetben tájékoztatni kell a beteget, hogy van-e kedvezőbb árú készítmény – ebbe a preferált referencia-ársávba tartozó, vagy ennek hiányában referenciagyógyszerként elismert készítmény – annál, amit a beteg jelenleg szed.

Ezt a felvilágosítást a gyógyszerész a blokkhoz kapcsolódóan írásban is megadja a betegnek.

Az ártámogatási politika további fontos eleme az ún. fixesítés

Ugyanazon ATC-kódba tartozó egyenértékű gyógyszerek esetén egy fix ártámogatási összeggel járul hozzá az OEP a gyógyszer árához.

Nézzük meg ezt egy példán keresztül. 

1. A gyógyszer a preferált referencia-ársávba tartozik és egyben referenciagyógyszer is. 
A gyógyszer fogyasztói ára pl. 1000 Ft. 
Az OEP 85%-ot támogat. 
Az OEP fizet 850 Ft-ot, 
a beteg fizet 150 Ft-ot. 

2. A gyógyszer preferált referencia-ársávba tartozik, de nem referenciagyógyszer. 
A gyógyszer fogyasztói ára pl. 1050 Ft. 
A fix támogatás miatt az OEP ennél is 850 Ft-ot fizet, 
a betegnek ekkor 200 Ft-ot kell fizetnie. 

3. A gyógyszer nem tartozik a preferált referencia- ársávba. 

A gyógyszer fogyasztói ára pl. 1200 Ft. 
A preferált referencia-ársávon kívül eső gyógyszerek esetén, ha ezek napi terápiás költsége legfeljebb 30%-kal haladja meg a referencia-gyógyszer napi terápiás költségét, az OEP a csoportban adható fix összegű támogatásnál 15%-kal alacsonyabb támogatást fizet, azaz ebben az esetben

az OEP 720 Ft-ot fizet, 
a betegnek ekkor 480 Ft-ot kell fizetnie. 
A gyógyszer ára 1200 Ft. 

4. A gyógyszer a drágább készítmények közé tartozik. 

Ha az ugyanazon fix összegű támogatási csoportba sorolt egyenértékű gyógyszer napi terápiás költsége a legkedvezőbb árhoz képest 30%-kal magasabb, akkor az OEP ezt a gyógyszert már nem támogatja. 
Tehát a gyógyszer ára pl. 1301 Ft. 
Az OEP fizet 0 Ft-ot,
a beteg fizet 1301 Ft-ot. 

A gyógyszerész felvilágosítása szerint a beteg eldöntheti, hogy melyik gyógyszert szeretné megvásárolni. Az ágazat célja ezzel az intézkedéssel többek között az is, hogy a megtakarított összeggel az új, innovatív készítményekhez tudjanak tb-támogatást adni, s ezzel is a betegek megfelelő gyógyszerellátását segíteni. Tavaszi jogszabály-módosítás

Referenciagyógyszer

Az a meghatározott (fix) támogatási csoportba tartozó gyógyszer, amely a bruttó fogyasztói ára és a forgalmi részesedése alapján az adott ATC-csoportra meghatározott százalékos támogatásban részesül. 

Preferált referencia-ársáv

A hatóanyagfix gyógyszercsoportban a referencia-gyógyszer árát 5%-kal meghaladó készítmény(ek), terápiás fix gyógyszercsoportban a referenciagyógyszer árát 10%-kal meghaladó készítmény(ek).