Változás a lengyel gyógyszertári ügyeleti rendszerben

A lengyel Gyógyszerészeti Törvény (Pharmaceutical Law) új módosításának értelmében, amíg az Egészségügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium nem talál megoldást az ügyeletet ellátó gyógyszertárak támogatására, addig nem lehet új bírságolási szabályozást bevezetni azoknak a gyógyszertáraknak a szankcionálására, amelyek nem kívánnak részt venni az ügyeleti ellátásban. 

Ez a döntés összhangban van a gyógyszertárak elvárásaival, akik szerint az ügyeleti ellátás – különösen a ritkán lakott területeken – veszteséges, és éves szinten összességében körülbelül 110 millió zloty (27 millió euró) kiadással jár.

lengyelorszag-gyogyszertar

Az előzetes becslések alapján az ügyeleti ellátás költségei fedezhetőek lennének központi költségvetési forrásokból, míg az ügyeleti szolgálat megtagadásáért kiszabott bírságok összege nem lenne magasabb 900-1200 zlotynál (220-270 eurónál), ami nagyjából három éjszakai műszak költségeinek felel meg.

Lengyelországban jelenleg körülbelül 14 400 gyógyszertár működik, és számuk egy kisebb visszaesést követően ismét emelkedik.

 

forrás: http://www.apmhealtheurope.com/home.php