Változások előtt a Kórházszövetség?

Nem befolyásolja az egészségügyben működő szakmai szervezetek további munkáját, hogy az állam magához vonja a járó- ésfekvőbeteg-ellátás felelősségét és irányítását, ám bizonyosváltoztatásokra szükség lesz – mondta a Veszprém megyei kórházat vezető Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke annak kapcsán, hogy az „államosítás” után vajon lesz-e értelme fönntartani a Kórházszövetséghez hasonló, adott esetben konfrontatív testületeket.

A szaktárca Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vezetésével csütörtökön tartotta első,technikai jellegű konzultációját a fővárosi és megyei kórházakfőigazgatóival, valamint a fenntartókkal. A megbeszélésen az államiszerepvállalás operatív részleteiről esett szó. Rácz emlékeztetett rá,az ellátórendszer szerkezeti átalakítását célzó egyeztetéseken a szakmai szervezetek eddig is folyamatosan segítették az ágazatvezetésmunkáját javaslataikkal, és jelenleg is konzultálnak egyes kérdésekről.

Szerinte az államtitkár megerősítette, továbbra is számít együttműködésükre. A változások miatt ugyanakkor újra kell gondolni a kórházszövetség eddigi választási és delegálási gyakorlatát. Ha ugyanis a jövő év januárjától az állam – mint a kórházak immár közös fenntartója – például úgy dönt, valamennyi intézményét képviselteti aszervezetben, akkor ennek a szövetség alapszabályában is teret kelladni. Az elnök szerint a szükséges alapszabály-módosításokra a tavaszi közgyűlésen lenne ésszerű sort keríteni.