Vannak, akik jobban bíznak a gyógyszerészben az orvosoknál

A közlemény szerint egészségügyi panasz esetén – 28 európai országadataival összehasonlítva – a magyarok nagyobb része beszélgyógyszerészével a gyógyulás lehetőségeiről. Jó néhányan viszontorvossal nem is, csak patikussal beszélnek bajukról, mellettük pedigviszonylag magas azok aránya is, akik egyes panaszok esetén nem kérneksegítséget sem orvostól, sem patikustól.

A felmérés szerint legtöbben orrdugulás, köhögés, torokfájás ésmegfázás esetén fordulnak tanácsért gyógyszerészhez. Az európai átlaghoz képest a legszembetűnőbb különbség fejfájás, orrdugulás, székrekedés és prosztata nagyobbodás esetén mutatkozik, ugyanis, míg a felmérésbenrésztvevő európai országokban ezen problémákról – az említett panaszoksorrendjében – a megkérdezettek átlag 9, 10, 8 és 4 százaléka beszél agyógyszerésszel, Magyarországon ezek aránya magasabb: 16, 17, 14 és 15százalék.

Ezen felül az európai átlaghoz képest szintén magasabb Magyarországon azok aránya, akik gyógyszerészüktől konkrét márkát vagy bizonyostermékcsoportot kérnek, így a magyar patikusok ajánlásai jelentős hatást gyakorolnak a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatásúkészítmények patikai forgalmára – állapította meg az Egyesült Államokban alapított piackutató.

Mint írták: az panaszonként, betegségenként változik, hogy az emberek konkrét márkát kérnek vagy általában keresnek valamilyen recept nélküli gyógyszert, gyógyhatású készítményt a jobbulás érdekében. Legmagasabbarányban asztmánál (41 százalék), diabétesznél és fejfájásnál (34-34),szénanáthánál vagy allergiánál (31) kértek konkrét márkát a betegek -írta a Nielsen.

A Nielsen által összesen 51 országban végzett – több mint 28 ezerinternethasználó megkérdezésén alapuló – fogyasztói kutatásból viszontaz is kiderült: a gyógyszer mellett a patikusok felvetették a gyógyulásegyéb módját is, például az étrend megváltoztatását, tornát vagypihenést. Magyarországon viszont erről a válaszadók csupán kevesebb mint 20 százaléka számolt be, panasztípustól függően, eltérő mértékben -írta a Nielsen.