Várhatóan már nem lesz hiánycikk a tetanusz védőoltás

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és SzervezetfejlesztésiIntézet (GYEMSZI) pénteki közleménye szerint a Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező tetanusz vakcina (Tetanol Pur) átmeneti hiányával kapcsolatban a forgalomba hozatali engedély jogosultja aGYEMSZI-OGYI-t legutóbb arról tájékoztatta, hogy készítményétlegkorábban november elején tudja szállítani.

A GYEMSZI-OGYI ezért “soron kívül egyedi behozatalra engedélyezi akórházak, rendelők számára a külföldről szállított Tetavax vakcinát,illetve a betegellátási érdekek szem előtt tartásával szintén soronkívüli párhuzamos import engedélyt ad ki annak érdekében, hogy máseurópai országokból származó Tetanol Pur készletek kerülhessenek amagyarországi felhasználókhoz” – hangsúlyozták.

A Népszabadság szeptember végén írt arról, hogy értesüléseik szerint országszerte hiánycikk a tetanusz injekció,amely életmentő gyógyszernek minősül, miután valamennyi szúrt, harapott, lőtt sérülés esetén kötelezően adni kell a sérülteknek.

A GYEMSZI-OGYI erre reagálva akkor azt közölte: a Tetanol Pur injekció átmeneti hiányát a belgiumi gyártóhelyen történt fennakadások okozzák. Ezért a tetanusz-injekció akut hiányánakmegszüntetése érdekében a gyógyszerészeti intézet az igénylő kórházaknak egyedi behozatalra adott ki engedélyt, illetve az állami készletekbenlévő készítmények átcsoportosítására is lépéseket tett.