Várják a központi gyógyszerbeszerzést

November elsejétől visszaveszi az intézeti gyógyszertárat a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház a korábbi működtetőtől, valamint átveszi akórházhoz tartozó rendelőintézetben működő, a betegek kényelmétbiztosító vényforgalmú patikát is, amelynek felfuttatásáramarketingtervet dolgoznak ki, tájékoztatta lapunkat Mészáros Lajos, a kórház főigazgató-főorvosa.

Az ügyek rendezése nem volt teljesen zökkenőmentes, de a GYEMSZIáltal koordinált tárgyalásokon sikerült a kórházzal perben állóműködtetővel közös megegyezésre jutniuk. A tavaly nyáron költségvetésiintézménnyé visszaalakult (előtte gazdasági társaságként működő) kórházugyanis újrakötötte szerződéseit, amelynek során igyekezett előnyösebbfeltételeket elérni, illetve visszavenni olyan kiszervezetttevékenységeket – mint például az intézeti gyógyszertár –, amelyeketsaját kézben gazdaságosabban tud működtetni. Novembertől ennekköszönhetően nem kell havonta magas közreműködői díjat fizetni a patikaműködtetőjének a gyógyszerbeszerzési kiadásokon túl.

Mint ismeretes, az intézményi gyógyszertárak tevékenysége jellemzően a háttérben folyik: a főgyógyszerész irányításával ez az egységbiztosítja a fekvőbeteg-osztályok és a járóbeteg- szakrendelésekgyógyszerrel, kötszerrel, fertőtlenítőszerrel, vegyszerrel valóellátását, szervezi a kórházi gyógyszerek beszerzését, tárolását,elosztását, ellenőrzését.

A főigazgató lapunknak jelezte, hogy várják a gyógyszerközbeszerzésindulását, amelyhez minél előbb szeretnének csatlakozni. Szócska Miklósállamtitkár tájékoztatása szerint még idén meghirdetik a központigyógyszertendert 40-60 molekulával a gyógyszerterápiás tanács javaslataalapján.