Vérrögképződést okozhatnak egyes új fogamzásgátlók

Az FDA kétnapos szakértői tanácskozást tart a héten, amelyen újbiztonsági intézkedésekről, például figyelmeztető címkézés bevezetéséről is tárgyalnak. Kicsi ugyan a kockázat emelkedése, mégis fontosodafigyelni rá, mert a vérrögök szívrohamot, szélütést, tüdőembóliátvagy trombózist okozhatnak attól függően, hogy az érrendszer melypontján alakulnak ki vagy akadnak el, így akár halállal is végződhet arögképződés. 

Drospirenon hatóanyagot tartalmaznak egyebek közt a Yaz, Yasmin,Beyaz, Ocella, Loryna, Gianvi, Safyral, Syeda és Zarah márkanevekenforgalmazott gyógyszerek. Ezek a tabletták az elmúlt évtizedben nagyonnépszerűek lettek, az Egyesült Államokban 2008-ban és 2009-ben is aBayer Yaz néven forgalmazott pirulájából adtak el a legtöbbet afogamzásgátló szerek közül. A tabletták olyan szintetikus nőihormonváltozatot tartalmaznak, amelynek – úgy tűnt – kevesebbmellékhatása van, így például a régi szerekhez képest ritkábbanjelentkezett szedése mellett pattanás, vizesedés és hangulatingadozás.

Egy évtizeddel ezelőtti, 2001-es bevezetése óta nők milliói szedtékaz új típusú pirulákat, nemrégiben zárult összehasonlító tanulmányokazonban kedvezőtlen eredményre jutottak a tabletták előnyeit tekintve.Az októberben nyilvánosságra hozott vizsgálatban több mint 800 ezerolyan amerikai nő egészségügyi adatait elemezték, akik 2001 és 2007között különböző – régebbi és újabb – típusú fogamzásgátló szereketalkalmaztak.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a drospirenont tartalmazó szertszedőknél 75 százalékkal nagyobb volt a vérrögképződés kockázata, mint a régebbi típusú fogamzásgátló szert szedő nők körében. Akockázatértékelést nehezíti, hogy minden hormontartalmú fogamzásgátlószer növeli a rögképződés veszélyét, ahogyan számos életmódbeli tényező, így a dohányzás és az elhízás is. Szerepe lehet örökletes tényezőknekis, gyakori a családi halmozódás. 

“Végül mégis azt mondom a pácienseimnek, hogy az abszolút kockázatmég mindig nagyon-nagyon alacsony a terhesség és szülés kockázatáhozviszonyítva” – hangsúlyozta Rebecca Starck nőgyógyász, akivel számosgyakorló szakember egyetért. Ugyanakkor a Bayer ellen folyó mintegy 4ezer, a szerrel kapcsolatos peres eljárás arra utal, hogy a pirulánaklehet többlet kockázata.