Versenyfutás a pénztártagokért

A testületre vonatkozó új, januárban életbe lépő szabályok jelentősen szűkítik az eljárás kezdeményezésére jogosultak körét, ráadásul az AB továbbra is kizárólag az alapjogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül, vagy semmisítheti meg a központi költségvetésről ésvégrehajtásáról, a központi adónemekről, az illetékekről ésjárulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeirőlszóló törvényeket. Az AB jogköreinek tavaly novemberi korlátozásátugyanis az új alaptörvény is fenntartja, az új AB-törvény pedig mégtovább nyesi a testület hatásköreit – írja a Népszava.

Az origo.hu úgy tudja: a testület határozattervezete szerint az állami teher elnevezése nem írja felül annak tartalmát, vagyis továbbra is nyugdíjjogosultságot ad a nyugdíjkasszába folyó közteher megfizetése, bármi is legyen annak a neve.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a minap jelentette be, hogy újra megnyitjákaz állami nyugdíjrendszerbe való átlépés lehetőségét a magánnyugdíjpénztárakban maradt, mintegy 100 ezer ember előtt. Miután a kormánydöntése szerint a magánnyugdíj pénztári tagok járulékbefizetéseit – akorábbi ígéretek ellenére – továbbra is az állami nyugdíjalapbairányítják (Orbán Viktor nyilatkozata szerint “ez most már mindig így lesz”), az állami zsarolásnak korábban nem engedő, de a megtakarításaikat féltő pénztártagok tömegesen kényszerülhetnek vissza az állami rendszerbe.