Veszteséget vár és leépít a magyar gyógyszercég

Az Egis gyógyszergyár sajtótájékoztatóján elhangzott, az államikülönadók éves szinten több, mint 5 milliárd forintot jelentenek idénjúliustól kezdődően a társaságnak, amennyiben valamilyen formában nemállítják helyre a k+f ellentételezést, vagyis, hogy hazai kutatásiköltéseik után a társaságok kedvezményt kapjanak.

Emellettsokkszerű árcsökkentésekre, piaci beavatkozásra lehet számítani a magyar gyógyszerpiacon. A legutóbb kijött és októbertől életbe lépő preferáltreferencia árazás és a nemzetközi ársáv rendszere éves szinten 1,5-2,5milliárd forint terhet jelent majd az Egis számára.

A magyarpiacon veszteséges működésre lehet számítani a különadók és aszabályozási változások miatt, ami miatt elkerülhetetlen a hazaiértékesítési hálózat karcsúsítása, a működési költségek csökkentése,illetve az átcsoportosítás olyan piacokra, ahol lehet növekedni, ígyelsősorban Oroszországba – mondta Poroszlai Csaba a társaság gazdaságiigazgatója. A társaság nagyobb lélegzetvételű intézkedésekre is készül a romló hazai feltételek miatt, erre azonban hosszabb felkészülésszükséges. Az átcsoportosítások, az értékesítési hálózat csökkentése és a költségcsökkentés viszont már jövő évtől esedékes, az értékesítésihálózatot tíz százalékkal vágják vissza.

A társaság továbbra is az exportban látja a növekedési lehetőséget, a hazai forgalmának 6-8százalékos visszaesésére számít jövőre, emiatt összességében csak 2-4százalékos árbevétel-növekedést látnak elérhetőnek.