Vihar előtti csend a gyógyszerpiacon

A gyógyszerkiadások idei visszafogását célzó megszorító intézkedésekhivatalos bejelentésekor nem érte nagy meglepetés a piaci szereplők egyrészét, reakciójuk is meglehetősen visszafogott volt.

A piaci szereplők tudják, hogy az igazi erőpróba majd csak ezutánkövetkezik, amikor arról kell dönteni, miként hajtható végre agyógyszerek ártámogatására szánt keret Széll Kálmán Tervben, illetvekonvergencia programban ígért 120 milliárdos csökkentése. Senki semhiszi el, hogy a tavaly 357 milliárd forintot kitevő kasszábólbüntetlenül kivonható annak harmada. Ez más megfogalmazásban aztjelenti, hogy vagy a lakosság terhei nőnek az előző évi közel duplájára, azaz 142 milliárd forintról 260 milliárd forintra, vagy olyan mérvűárcsökkenés lesz, ami a gyártók és a forgalmazók működésétellehetetleníti.

A szakértők lázasan keresik a választ arra, vajon a SzéllKálmán-tervben miért pont 120 milliárddal csökkentenék a gyógyszerkassza kiadásait. Van aki úgy véli, a pénzügyminisztériumiak mindig ígyműködnek: ha látnak egy nagyobb összeget, olthatatlan vágyat éreznekarra, hogy megfelezzék, legrosszabb esetben harmadolják. A gyártókpontosan ismerve portfóliójukat, már most számolnak és vizsgálják miként érinti őket egy esetleges radikális kormányzati intézkedés.

Konkrét összeggel eddig egyelőre csak a Richter állt elő. Alegnagyobb magyar gyógyszergyártó cégnek két tétel – az orvoslátogatókregisztrációs díjának duplára valamint a 12 százalékos adó 20-ra emelése – eleve közel kétmilliárdos többletkiadást jelent a tavalyi, 2,3milliárd forintos befizetési kötelezettséghez képest. A továbbiintézkedések hatásának számszerűsítése azonban csak az intézkedés pontos ismeretében lehetséges. A hazai gyártók számára nagy csalódást ésérvágást jelentett, hogy a K+F kiadások 2011-re ígért leírhatóságának ahelye még ma sincs megjelölve. Az E-alapból kikerült, de másköltségvetési helyet nem jelöltek meg.