VM: vasárnapig biztosan marad a szmog

 

A magas levegőszennyezettség a kisgyermekek,az idősek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségbenszenvedők számára fokozott egészségügyi kockázatot jelent – emelte ki atárca annak kapcsán, hogy az utóbbi napokban ismét az ország egészterületén megemelkedett a levegő kisméretű szálló por (PM10)szennyezettsége. Kedden már az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatmérőállomásainak háromnegyedén a riasztási küszöbértéket meghaladószennyezettséget mértek – tették hozzá.

A helyzet további romlásának elkerülése érdekében a VM mindenkiszámára azt javasolja: korlátozzák a gépjármű-használatot és részesítsék előnyben a közösségi közlekedést; tartózkodjanak keveset a szabadban,kerüljék a szabadtéri sportokat (futás, biciklizés); rövid ideig,lehetőleg inkább a délelőtti órákban szellőztessenek; aki teheti gázzalvagy elektromos berendezésekkel fűtsön, korlátozza a fa-, szén- vagyolajtüzelést; továbbá kerüljék a nyílt téri égetést.

Az OKI szerdán már tizenhat településlevegőjét minősítette veszélyesnek. Az OKI térképén piros színneljelölt, vagyis “veszélyes” levegőjű települések között van Várpalota,Székesfehérvár, Pécs, Esztergom, Budapest, Szeged, Százhalombatta,Tököl, Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc,Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen, itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít Sopron, Győr, Tatabánya, Ajka, Dunaújváros és Putnok levegője, mivel ezeken atelepüléseken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100mikrogramm. Kedden Debrecenben, majd szerdán Budapesten, Miskolcon,Nyíregyházán és Székesfehérváron is elrendelték a szmogriadó riasztásifokozatát.

Szerdán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és az OrszágosKörnyezet-egészségügyi Intézet (OKI) közös felhívásában azt ajánlotta,hogy ne sportoljanak a szabadban azokon a településeken, ahol a levegőminősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít.

Közleményében a sportért és az egészségügyért felelős államtitkárság, valamint az OKI felhívta a sportági szakszövetségek, asportegyesületek, az iskolák és tanintézetek figyelmét, hogy netartsanak szabadtéri edzéseket, versenyeket, sportfoglalkozásokat ott,ahol a levegő szennyezettsége a szmogriadó tájékoztatási fokozatának aküszöbértékét elérte vagy meghaladta, vagyis a narancssárga vagy pirosszínnel jelölt településeken.