Vonzóbb lehet a háziorvoslás

A praxiskezelő központ vélhetően az Országos Alapellátási Intézet (OALI) részeként dolgozik majd, működését pedig kormányrendelet szabályozza. Balogh Sándor, az (OALI) főigazgatója a lapnak azt mondta: tízéves igény teljesedhet be, ha a parlament jóváhagyja a praxiskezelő központot. A 6800 praxis közül kétszázban évek óta nincs orvos, több mint száz tartósan, legalább egy éve üresen áll, többségük Szabolcs, Borsod, Szolnok, Heves megyében. A háziorvosokközül 1800 jócskán túl van már a 65. életévén, nem kevesen 70, sőt 80évnél idősebbek. Balogh Sándor szerint a praxisalap létrehozása segítheti a nyugdíjba vonulásokat.

Komáromi Zoltán háziorvos a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: célszerű lenne, ha az állam az osztrákok példájára meghatározná egy adottterületen a lakosság ellátásához szükséges háziorvosi szolgáltatásokminimumát, a felső határt pedig a szakmai szervezetek vagy apraxiskezelő állapítaná meg. Ez a biztonságos betegellátásgarantálása mellett a praxisok értékállósága miatt is fontos. Egy praxis értéke attól függ, hogy képes-e fenntartani magát, milyen távolságravan például a mentőszolgálattól, vagy a központi ügyeletektől.

Jelenleg egy átlagos háziorvosi szolgálat havonta 850 ezer forint bevételre számíthat a társadalombiztosítótól, ez az orvosok szerint nagyon kevés: 500 ezret visznek el a dologikiadások, 300 ezer marad az orvos, a nővér és az asszisztens bérére.Arra a kérdésre, hogy szükség van-e ennyi praxisra, a praxiskezelőadhatná meg a választ – mondta a háziorvos.