Vörös riasztás a parlagfű miatt

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképén különböző színek jelzik a parlagfű pollenjének területi eloszlását.

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján találhatólegfrissebb jelentés szerint a múlt héten tovább erősödött a parlagfű pollenszórása. Az idén az előző évhez képest korábban indult a szezon, de olyan magas értékeket, mint tavaly ilyenkor, még nem mértek.

Múlt héten a levegő pollentartalma Salgótarjánban és Tatabányán még nem haladta meg a közepes szintet. Ettől eltekintve azonban a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte több napon is magas volt. Debrecenben és Békéscsabán nagyon magas szintet is mértek, amely már minden parlagfűre érzékeny embernél erős tüneteket vált ki – írták.

Az ÁNTSZ jelentése szerint hétfőn a meleg, száraz idő következtében jelentősen felerősödött a pollenterhelés. Aznap Miskolcon magas, Budapesten és Pécsett viszont már a nagyon magas szintet is meghaladta a parlagfű pollenkoncentrációja. Kedden némileg csökkent a pollenterhelés, de Pécsett még ekkor is nagyon magas volt a levegő pollentartalma.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az ÁNTSZ honlapján, valamint a tisztiorvos facebook oldalán folyamatosan megtalálható a legfrissebb pollenjelentés.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.