Népszava.hu: Eltűnnek a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló gyorstesztek a boltokból

Vasárnaptól már csak a patikákban lesznek elérhetőek. Ezzel a lépéssel az újabb Covid-járvány küszöbén közel ezerrel szűkül azon helyek száma, ahol a lakosság könnyen hozzáférhet a vírus gyors kimutatását segítő eszközökhöz.


Korábban éppen a járvány elleni védekezés érdekében tették lehetővé, hogy szélesebb körben legyen hozzáférhető ez az eszköz. Az év elején, miután sok panasz érkezett a hazai gyorstesztek árára, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított. Ennek nyomán kiderült, hogy míg Európa legtöbb országában alig néhány euróba kerülnek a Covid-gyorstesztek, addig Magyarországon nyolc eurót is elkérnek egy-egy ilyen eszközért a patikákban.


Az, hogy a GVH által tapasztalt árcsökkenés marad-e akkor is, ha csak a patikák forgalmazzák majd a teszteket, még nem tudni. Lapunknak Torma Ádám, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke úgy vélte, miután a tavaszi ellátási nehézségek megszűntek, az árak lejjebb mentek és kialakult egy stabil, kiszámítható piac, így nem valószínű, hogy jelentősen drágulnak a kizárólagos patikai értékesítéssel a gyorstesztek. Mostanra erősebb az árverseny, és a tavaszinál jóval többen kínálnak ilyen terméket, azaz könnyebb beszerezni, mint az év elején.
Bár csaknem 100 féle gyorsteszt található az OGYÉI adatbázisában, a patikák jellemzően néhányat tartanak, a páciensek ugyanis nem adott márkát keresnek, hanem valamelyik mintavételi módhoz ragaszkodnak. Így vagy az orrból, a garatból vagy köpetből dolgozó eszközt keresik. Megjegyezte: mivel ezek a termékek szabadárasak, így azt mindenki a beszerzési lehetőségeihez és a vásárló közönsége pénztárcájához igazítja.


Dupla mennyiség, fele ár
„Csupán attól, hogy ismét csak gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz boltokban lehet forgalmazni antigén teszteket, nem fog emelkedni ezek ára” – írta lapunk kérdéseire a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége. Az antigén tesztekből nagy lett a kínálat, több mint 20 különböző érhető el patikákban. A termékek árát tekintve is nagy lett a szórás, vannak például 2000 forint alatti tesztek, de elérhetőek a több ezer forintba kerülők is. Adataik szerint idén több mint kétszer annyi antigén tesztet vásároltak gyógyszertáraikban az emberek, mint tavaly, míg a tesztek fogyasztói átlagára nagyjából a felére csökkent. Hangsúlyozták azt is, hogy véleményük szerint minden olyan terméket, amely betegek gyógyulásához, egészségmegőrzéséhez szükséges, csak gyógyszertárakban kellene forgalmazni. Ugyanis itt juthatnak hozzá a betegek azokhoz a fontos információkhoz, amelyeket csak egészségügyi szakemberektől tudhatnak meg. Az antigén tesztekről is ezt gondolják. Szerintük a betegbiztonság így garantálható leginkább.

A teljes cikket a nepszava.hu oldalon olvashatják.