Patikák alapítása másképpen

Jövőre csak akkor lehet gyógyszertárat létesíteni, ha az azt működtető vállalkozásban legalább 51 százalékos tulajdonrésze van a patikusnak – ebben a kérdésben nem változott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának álláspontja. Abban viszont igen, hogy a már működő patikáknak mikorra kell eleget tenniük ennek az előírásnak. Az eredeti tervekben még 2014 szerepelt, az új javaslatban viszont csak 2017.

Lazított némiképp az egészségügyi államtitkárság a patikaalapítás és -működtetés szabályainak szigorításán. Jövőre csak akkor lehet gyógyszertárat létesíteni, ha az azt működtető vállalkozásban legalább 51 százalékos tulajdonrésze van a patikusnak – ebben a kérdésben nem változott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának álláspontja. Abban viszont igen, hogy a már működő patikáknak mikorra kell eleget tenniük ennek az előírásnak. Az eredeti tervekben még 2014 szerepelt, az új javaslatban viszont csak 2017. Cserháti Péter, a tárca helyettes államtitkára az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén úgy fogalmazott: a már működő patikák esetében két ütemben kell elérni a többségi gyógyszerészi tulajdont. 2014-ig 25, 2017. január 1-jéig pedig 51 százalékos részesedést kell szerezniük a patikusoknak. Az eredeti tervekkel ellentétben az új javaslat szerint a gyógyszernagykereskedők 25 százalékos tulajdonrészt tarthatnának meg a már meglévő patikaláncokban. Nem változott az eredeti javaslathoz képest, hogy az offshore cégek tulajdonosi szerepvállalását fel kell számolni. Továbbá az sem, hogy új patikát csak meghatározott lakosságszám és a legközelebbi patikától való távolságtartás esetén lehet nyitni. A korábbi terveknek megfelelően korlátozzák a gyógyszertárak marketingtevékenységét is.

Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének vezetője közölte: az említetteket nem tekintik kompromisszumos javaslatnak, megítélésük szerint ezek az intézkedések szükségtelen korlátozásokat jelentenek, amelyek alkotmányossági aggályokat is felvetnek. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a módosítás mellett is teljesül a kormány eredeti célkitűzése, igaz, két lépésben. Az új határidők meglepték a bizottság néhány kormánypárti tagját is. Ismeretes, volt már egy korábbi, a patikaliberalizációt korlátozó intézkedése a kormánynak, az év végéig patikalétesítési moratóriumot hirdetett, igaz, jóval később, mint azt eredetileg tervezte.

Magyar Nemzet