Weborvos.hu: Választ vár a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége

A kijárási korlátozásról szóló, ma reggel kiadott 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet olyan rendelkezéseket is tartalmaz, mely a gyógyszertárak működését is jelentősen befolyásolja az elkövetkezendő időszakra. 

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint ahhoz, hogy a gyógyszertárak megfelelően be tudják tartani a rendeletben foglalt előírásokat és egységes eljárásrendet alkalmazzanak több kérdést is szükséges tisztázni. Ez egyúttal a rendelet végrehajtását ellenőrző hatóságoknak is megfelelő iránymutatást adhat – áll a szövetség pénteki közleményében.

Mint írják a szövetség az egységes gyakorlat érdekében az alábbi kérdéseket küldte el az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárságának, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának, valamint az országos tisztifőgyógyszerésznek:

  1. Hogyan ellenőrizhetik az életkori előírást szabályosan a gyógyszertári dolgozók?
  2. Mi történik, ha valaki szabálytalanul lépett be a gyógyszertár területére?
  3. Mi a teendője a gyógyszertári dolgozónak, ha nem megfelelő életkorú beteg lép be a gyógyszertár területére?
  4. Az életkori korlátozás vonatkozik-e az ügyeletes ablakon keresztül történő expediálásra?
  5. Folyhat-e expediálás egymással párhuzamosan az ügyeletes ablakon és az officinában? Lehet-e így vegyesen ellátni a betegeket?
  6. Mi a helyzet azoknak a kistelepüléseknek a gyógyszerellátásával, ahol csak délelőtt, vagy csak délután van nyitva közforgalmú vagy fiókgyógyszertár?

A teljes cikket a weborvos.hu oldalon olvashatják.