Figyeljünk a bankjegycserére!

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indította el programját, melynek keretében újabb és korszerűbb bankjegyeket hoz forgalomba. Ennek célja, hogy 2019-től már csak a „Megújul a forint” bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, addig pedig a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyek fokozatosan bevonásra kerülnek.

A bankjegyek bevonása azt jelenti, hogy az adott címlet elfogadása a fizetések során nem kötelező. A bevonás nem jár automatikus értékvesztéssel, mivel a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmenetesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre. A bevont fizetőeszközök a jegybankban a bevonási határnaptól számított 20 éven keresztül – szintén korlátozások nélkül – átválthatók.

A régi típusú kétezreseket és ötezreseket 2017. július 31-ig, a húszezreseket 2017. december 31-ig kötelesek elfogadni a gyógyszertárak fizetőeszközként. Az MNB tájékoztató videója a bankjegybevonásról:

Az MNB honlapján további információkat lehet találni az összes forgalomban lévő bankjegy érvényességi idejéről és biztonsági elemeiről. (Interaktív bemutató az új kétezresről, ötezresről és húszezresről.)

  • “adott címlet elfogadása a fizetések során nem kötelező.”
    A feltételes mód azt jelenti, hogy ránk van bízva, hogy elfogadjuk-e vagy sem? Ha elfogadjuk, a bank is el fogja fogadni tőlünk KP befizetés során. Jólértem?
    Nyilván a régi bakjegyeket visszaadni pedig nem humánus megoldás.

  • Igen, ha akarja a gyógyszertár elfogadhatja a régi címletet is. Aztán pedig ő viszi el a bankba vagy a postára visszaváltani.

  • Közben jártam bent a bankunkban és azt a választ kaptam, amit fent írtál is, hogy nyugodtan fogadjuk el, hiszen a bank tőlünk el fogja fogadni.
    Magam is úgy gondolom, hogy ez a humánus megoldás a gyógyszertár részéről is.

  • Akkor hasonlóan gondolkozunk.