Változások a működési célú támogatás szabályozásában

Szerző: | 2018. jan. 2. | Blogbejegyzés

A 2018. évi központi költségvetéssel foglalkozó blogposztunkban már beszámoltunk arról, hogy idén a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatásának összege 700 millióról 1,05 milliárd forintra emelkedik. Azonban nem ez lesz az egyetlen változás a működési célú támogatással kapcsolatban. December 29-én jelent meg a Magyar Közlöny 231. számában az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 507/2017. (XII. 29.) számú kormányrendelet, melynek egyik rendelkezése módosítja a támogatás elosztásának szabályait.

 

A kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatásának szabályait a 134/1999. (VIII. 31.) kormányrendelet 6/C. §-a tartalmazza. A támogatás igénybevételének egyik feltétele, hogy a meghatározott időszakban a gyógyszertár közfinanszírozott gyógyszer forgalmazásából származó árréstömege nem haladhatja meg a jogszabály által meghatározott összeget. Ez a határ 2017-ben 7,2 millió forint volt, ami 2018-tól 8 millió forintra emelkedik majd, így idén több gyógyszertár veheti majd igénybe az támogatást.

A támogatásból a különböző helyzetben lévő gyógyszertárak nem egyformán részesülnek. A kisebb forgalommal rendelkező gyógyszertárak nagyobb összegű támogatásra jogosultak, melynek mértékét szintén a rendelet határozza meg. A mostani módosítás következtében a támogatási sávokkal együtt az arányok is változni fognak.

Jelentős változás lesz a fiókgyógyszertárak támogatásában is. Eddig az állam legfeljebb két fiókgyógyszertárat támogatott negyedévente havi 30 ezer forinttal. Ez az összeg idén negyedévente havi 60 ezer forintra nő, és nem csak kettő, hanem valamennyi fiókgyógyszertár után lehet majd igényelni.

Összességében elmondhatjuk, hogy idén nagy változások lesznek a kisforgalmú gyógyszertárak támogatásában. A nagyobb költségvetési keretből több gyógyszertár részesülhet, ráadásul a jobban rászoruló gyógyszertárak nagyobb támogatást kaphatnak. Emellett az állam a fiókgyógyszertárak működtetésére szánt összegeket is jelentősen megemelte.

A módosítások 2018. január 1-től hatályosak, és a kormányrendelet teljes szövegét itt lehet elolvasni.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.