Jogtechnikai módosítás a fokozottan ellenőrzött szerek szabályozásában

Szerző: | 2023. jan. 4. | Blogbejegyzés

A Magyar Közlöny 2022. december 28-án megjelent 218. számában hirdették ki azt a két rendeletet, melyek alapján változnak a fokozottan ellenőrzött szerekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések. A gyakorlatban lényeges változás nem fog történni, a módosításoknak jogalkotói szempontból van jelentősége. Ezek lényege, hogy a kábítószerek és a pszichotróp anyagok jegyzékét a kormányrendeletből átemelik egy belügyminiszteri rendeletbe, hogy a későbbiekben könnyebben lehessen módosítani azt.

Az elmúlt év végéig a fokozottan ellenőrzött szerek szabályos beszerzéséhez, kiadásához és nyilvántartásához a gyógyszerészeknek elegendő volt két jogszabályt ismerniük: a 66/2012. (IV. 2.) Korm. rendeletet és a 43/2005. (X. 15.) EüM rendeletet. Idén év elejétől ezek mellé csatlakozik be az ellenőrzött anyagokról szóló 78/2022. (XII. 28.) BM rendelet.

Az új belügyminiszteri rendelet szerepe, hogy a mellékletében felsorolja a kábítószerek és pszichotróp anyagok jegyzékeit. Ezután a másik két rendelet ezekre fog hivatkozni a továbbiakban.

A módosításnak köszönhetően a jövőben a belügyminisztérium könnyebben és egyszerűbben fogja tudni változtatni és naprakészen tartani a jegyzékeket. Egyebekben a szabályozás nem változott, a fokozottan ellenőrzött szerek kezelése változatlan.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.