Vélemény az egészségügyi hulladék rendeletről, 2014. december

Szerző: | 2015. jan. 10. | Blogbejegyzés

2014. december

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésének eleget téve 2014 decemberében a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége részt vett a lakossági gyógyszerellátás során képződött gyógyszerhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló rendelettervezet véleményezésében. A tervezettel kapcsulatban Szövetségünk az alábbi véleményt küldte az EMMI Egészségügyért felelős államtitkárságának.

A tervezet az alábbi rendelkezést tartalmazza:

2.§ (1) E rendelet alkalmazásában

4. gyógyszerhulladék: a lakosságnál, valamint gyógyszertárban, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást végző üzletben a betegellátás során képződő, lejárt felhasználhatósági idejű, vagy más okból fel nem használt vagy fel nem használható humán gyógyszerből származó hulladék, beleértve a gyógyszer fogyasztói csomagolását és a csomagolásban lévő, a gyógyszer felhasználáshoz, beadáshoz szükséges eszközöket, kivéve az injekciós tűket, tűvel ellátott injekciós fecskendőket, infúziós szerelékeket, valamint az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 4/C. § (3) bekezdése szerinti éles vagy hegyes eszközöket;

A gyógyszerhulladék fogalmának meghatározása alapján a tervezet nem tekinti gyógyszerhulladéknak az injekciós tűket, tűvel ellátott injekciós fecskendőket, infúziós szerelékeket, valamint az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 4/C. § (3) bekezdése szerinti éles vagy hegyes eszközöket. Ugyanezen hulladékokat az egészségügyi intézményekben képződő hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló rendelet tervezete a speciálisan veszélyes egészségügyi hulladékok közé sorolja. Ezen két tervezet azonban sehol nem kínál megoldást arra, hogy mit tegyen a lakosság az öninjekciózás során a nála keletkező használt tűvel és fecskendővel.

Nemcsak Szövetségünk, hanem az Országos Hulladékgazdálkodási Terv is sürgősen megoldandó kérdésnek tartja a háztartásokban képződő egyszer használatos egészségügyi eszközök gyűjtését (168. oldal). A lakosságnál keletkező veszélyes egészségügyi hulladékok begyűjtésére szolgáló megoldás hiányában sajnálatos módon ezek az eszközök használat után legtöbbször a kommunális hulladékba kerülnek.

Másik jelentős probléma, hogy a jelenleg használatos gyógyszerhulladék begyűjtésére szolgáló edényekbe a tűzveszélyes/robbanásveszélyes készítményeket nem lehet beletenni (pl: hajtógázas készítmények). A jogszabályi rendelkezések értelmében minden gyógyszerhulladékot szükséges gyűjteni a gyógyszertárakban és a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége felajánlja segítségét, hogy a lakosság és a gyógyszerellátás szempontjából is megfelelő szabályozás szülessen a fent részletezett, speciális területekre.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.