Jelentős változások a gyógyszerellátásra vonatkozó rendeletekben

Szerző: | 2015. jan. 16. | Blogbejegyzés

A Magyar Közlöny 2015. január 14-én megjelent számában hirdették ki az 3/2015. (I. 14.) EMMI rendeletet az egyes gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, gyógyászati ellátásokkal és orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról (magyarkozlony.hu).

A jogszabály rendelkezései szerint, melyek a HGYSZ korábban benyújtott javaslatai közül többet is magukban foglalnak, 2015. február elsejétől több, a gyógyszerellátásra vonatkozó rendelet megváltozik. Az alábbiakban a gyógyszertárakat leginkább érintő változásokról ejtenénk néhány szót. (Zárójelben a salátarendelet vonatkozó paragrafusait jelöltük.)

Változik az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló ESZCSM rendelet (44/2004. (IV.27.): 

– Az egészségügyi szolgáltatók által használt, gyógyszerek rendelésére szolgáló megrendelőlap érvényességi ideje ezentúl 30 nap lesz. (6. §)

– A rendelet ezen túl szabályozni fogja, hogy a gyógyszertárak milyen feltételekkel és hogyan vehetnek vissza gyógyszert betegektől. (7. §)

– Az állatgyógyászati vényeket a jövőben elkülönítetten kell gyűjteni, a vények tárolásának határideje azonban továbbra is 5 év marad. (8. §)

Változik a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló EüM rendelet (41/2007. (IX. 19.) :

– A gyógyszerészi gondozás végzésének helyet adó tanácsadó helyiséget 2015. február elsejétől kezdődően csak olyan gyógyszertárban kötelező kialakítani, ahol betegségspecifikus gyógyszerészi gondozást is végeznek. A szabályozás kiterjed majd a közforgalmú és fiókgyógyszertárakra, valamint a közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző intézeti gyógyszertárakra is. A tanácsadó helyiségeket úgy kell majd kialakítani, hogy a betegforgalomtól elzárt területek érintése nélkül lehessen megközelíteni. Az új elvárások teljesítéséhez a működő gyógyszertárak türelmi időt is kaptak: a megváltozott követelményeknek 2016. február elsejéig kell megfelelni.(15., 17., 19. és 20. §)

– Népegészségügyi programokhoz kapcsolódó, vagy más egészségügyi szolgáltatás igénybevételére felhívó plakátokat és anyagokat csak a személyi jogos gyógyszerész engedélyével lehet majd kihelyezni a gyógyszertárban. (16. §)

– Részletesen előírja a rendelet, hogy mit tartalmazzon a nem megfelelő minőségű gyógyszerek forgalmazásának, megszüntetésének és felfüggesztésének adatait tartalmazó nyilvántartás.

– A vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadásának adatait ismét kötelező lesz nyilvántartani. (18. §)

– A továbbiakban a külföldi vényeket kötelező elkülönítetten tárolni. (18. §)

– Jelentős változás, hogy a gyógyszertárban kötelezően tartandó nyilvántartásokat ezentúl nem az ÁNTSZ, hanem közforgalmú és fiókgyógyszertárak esetén a személyi jogos gyógyszerész, míg intézeti gyógyszertárak esetén az intézeti vezető főgyógyszerész hitelesíti majd. (20. §)

Változik a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló EüM rendelet (2/2008. (I.8.) (23. és 24. §):

– Örvendetes módon a gyógyszertárak forgalmazási köre jelentősen bővült. Februártól a gyógyszertárak ismét forgalmazhatnak a palackozott ivóvizek mellett ásványvizeket, a gyógynövényteák mellett pedig nem gyógynövény tartalmú teákat is.

– A különleges táplálkozási célú élelmiszerek forgalmazása egységesen engedélyezetté vált, így újabb diabetikus termékek válnak elérhetővé a gyógyszertárakban.

– Új termékekként jelennek meg a láb-, kéz- és körömápolási eszközök, a munkavédelmi és UV-szűrő szemüvegek, valamint a papírzsebkendő.

– Az állatgyógyszerek mellett megjelenhetnek az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények, ápolószerek és állatgyógyászati segédanyagok is.

– A kozmetikai termékek forgalmazását a jelenleg hatályos jogszabályi környezethez igazították.

– A rendelet részletesen szabályozza, hogy melyek számítanak vitamin és ásványi anyag tartalmú, valamint felsőlégúti tünetek esetén ajánlott gyógycukorkának, illetve magas vitamintartalmú zöldség- és gyümölcslének. Az új meghatározásnak meg nem felelő, de már készletben lévő készítményeket 2015. december 31-ig lehet forgalmazni majd.

Természetesen a fenti felsorolás nem tartalmazza az összes módosítást. A célunk az volt, hogy bemutassuk a hamarosan bekövetkező lényeges változásokat. Javasoljuk, hogy még a rendelkezések hatályba lépése előtt alaposan tanulmányozza át a megváltozott jogszabályokat, hogy február első napjait felkészülten várhassa.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.