Részletes tájékozatót adott ki az OGYÉI a klinikai gyógyszervizsgálatokról

Szerző: | 2016. jan. 20. | Blogbejegyzés

Részletes, több kérdésre is választ adó közleményt bocsátott ki az OGYÉI a klinikai gyógyszervizsgálatokkal kapcsolatban. A tájékoztató aktualitását a közelmúltban Franciaországban történt, halálesettel záródó gyógyszerkísérlet adja.

Az OGYÉI közlése szerint az illetékes francia egészségügyi hatóság hivatalosan is megkereste az Intézetet az üggyel kapcsolatban, mivel az elmúlt napokban felmerült, hogy a hatóanyag összeállításában magyarországi cég is szerepet vállalt. Az OGYÉI felvette a kapcsolatot a hazai gyártókkal, és megkezdte az adatgyűjtést az esetre vonatkozóan. A hatóság további tájékoztatást csak a szükséges információk feldolgozása után tud adni. Dr. Pozsgay Csilla főigazgató szerint a Franciaországban történt eset nagyon ritkán fordul elő, Magyarországon még soha nem volt hasonló incidens.

ogyei-hgysz

Az események áttekintése mellett a tájékoztató bemutatja a klinikai gyógyszerkísérletek jogi és szakmai hátterét, részletezve a vizsgálatok különböző fázisait és a résztvevők toborzásával kapcsolatos információkat. Az OGYÉI adatai alapján Magyarországon évente 320-350 klinikai vizsgálatot engedélyeznek, amelyekben 3000-5000 alany vesz részt. A hazai vizsgálatok negyedét az onkológia területén végzik, de jelentős számban végeznek immunrendszerrel kapcsolatos kísérleteket is.

A közlemény az OGYÉI oldalán érhető el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.