Új kötelezettség az állatgyógyászati készítményeket online forgalmazó gyógyszertáraknak

Szerző: | 2022. jan. 24. | Blogbejegyzés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih) a múlt héten megjelent sajtóközleményében egy fontos jogszabályváltozásra hívta fel a figyelmét azoknak, akik állatgyógyászati készítmények online forgalmazásával foglalkoznak. 2022. január 28-tól új bejelentési és EU-s logó közzétételi kötelezettsége van minden olyan gyógyszertárnak, amelyik webáruházban értékesít nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket.

A határnapot követően kizárólag azok értékesíthetik online az érintett készítményeket, akik szerepelnek a hivatal „Engedélyezett távértékesítők listája” adatbázisában. Emellett a legális kereskedelmi forgalmazás szimbólumának számító új EU-s logót is kötelező feltüntetni a webáruház minden olyan oldalán, amely állatgyógyászati készítmények távértékesítéséhez kapcsolódik.

Az engedélyezett kiskereskedők és gyógyszertárak kereshető listája a Nébih erre a célra fenntartott oldalán érhető el. A webáruházak felületén feltüntetett EU-s logónak szintén erre az oldalra kell majd irányítania a vásárlókat, hogy ellenőrizhessék annak legális működését.

A logóval szembeni előírás, hogy annak megjelenítése statikus, szélessége pedig minimum 90 pixel kell legyen. Amennyiben a szimbólumot színes háttéren szeretnék elhelyezni, akkor a kontraszt fokozása érdekében külső körvonallal határolható az ábra.

További előírás, hogy a webáruházban (a hiperhivatkozott logón túl) elérhetővé kell tenni a cég telephelye szerinti tagállam illetékes hatóságának elérhetőségét, valamint az ellenőrző weboldalra mutató hivatkozást.

Az érintett kiskereskedők és gyógyszertárak a bejelentéshez szükséges űrlapot (excel és online formában is), valamint a logó rendelet szerinti mintáját ezen az oldalon érhetik el.

A sajtóközlemény szövege teljes terjedelemben itt olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.