Portfolio.hu: A legsúlyosabb időszakban jött a nagy változás a patikákban

Szerző: | 2022. jan. 26. | Sajtómegjelenések

Január elejével egy jogszabályváltozás miatt alapvető akadályokba ütközik a sokak életét megkönnyítő, – nem vényköteles – gyógyszerek házhoz szállításának szolgáltatása, mint például a láz-, fájdalom és fejfájáscsillapító, a görcsoldó vagy gyulladáscsökkentő. A gyógyszerbiztonságra hivatkozó törvénymódosítás szerint év elejétől ezen készítményeket csak gyógyszertári dolgozó szállíthatja ki, azonban piaci információk szerint ennek a feltételnek meglehetősen kevés patika tud majd megfelelni, éppen ezért kevés gyógyszertár szállít majd házhoz. A parlament döntése nyomán tehát ellehetetlenül egy, a valós piaci igényekre létrejött és feltörekvőben lévő szolgáltatás. A pandémia idején különösen hasznos ugyanis, hogy akár az egészségüket féltők vagy mozgásukban korlátozottak is a személyes kontaktust elkerülve juthassanak hozzá a gyógyszerekhez. A kormány lépése különösen érdekes a koronavírus sorozatosan tomboló hullámai fényében, hiszen ezzel megszüntet egy hatékony távmegoldást. A gyógyszertári piacot érintő változásról a Portfolio körképet készített a piac szereplőivel.


Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója kiemelte, hogy Magyarországon interneten keresztül vényköteles készítményeket korábban sem lehetett, és most sem lehet forgalmazni, ez csak a vény nélküli gyógyszerek (OTC-gyógyszerek) esetében lehetséges, azonban az ezen készítmények kiszállítására vonatkozó szabályok jelentősen változtak január elejével. Korábban erre három lehetőség volt:
• a személyes átvétel, amikor a beteg a gyógyszertárban a korábban kifizetett gyógyszerét veszi át,
• a legnépszerűbb lehetőség az volt, hogy a gyógyszertár megbízott egy csomagküldéssel foglalkozó céget – pl. a Magyar Postát, a GLS-t, a DHL-t, a Kifli.hu-t, a foodpandát – és ők juttatták el a gyógyszereket a betegeknek,
• házhoz szállítás, amikor a gyógyszertár nem egy futár- vagy csomagküldő céget bíz meg, hanem saját személyzettel és eszközzel szállítja ki a betegnek a gyógyszert.

Problémás logisztika és eszközbeszerzés, ráadásul hiány van munkaerőből is

Az internetes gyógyszerforgalmazás során döntően a második opcióval éltek a gyógyszertárak és a betegek is, ugyanakkor tavalyról idén január 1-jére a jogalkotó megszüntette a csomagküldés lehetőségét, tehát az internetes gyógyszerforgalmazás a vény nélküli készítményeknél megmaradt, viszont a kiszállítás csak a legnépszerűbb módon már nem lehetséges. A saját személyzettel és eszközzel történő kiszállítás meglehetősen drága mulatság egy patikában – hívta fel a figyelmet Marjai Tamás, aki szerint figyelembe kell venni, hogy hasonlóan más ágazatokhoz, a közforgalmú gyógyszerellátás is munkaerőhiánnyal küzd. Eleve kevés a jelenlegi feladatok ellátására is a gyógyszerész és a gyógyszertári szakasszisztens, akiket nem biztos, hogy futár vagy logisztikai feladatokra kellene befogni. Még ha ezt meg is lehet oldani, akkor ennek a költsége jóval magasabb lenne, mintha direkt, a feladatra optimalizált futárcég végezné. Továbbá az is fontos szempont, hogy minden gyógyszertárnak magának kell megszerveznie a házhoz szállítást, amelyhez a fentiek alapján biztosítani kell a szükséges feltételeket. Ez egyrészt idő- és energiaigényes, másrészt pedig nem biztos, hogy hosszú távon is fenntartható. Összességében logisztikai problémák vannak jelen a távolság és az idő miatt, emellett a munkaerőhiány is problémát jelent, ráadásul az eszközbeszerzés terén is akadnak gondok – osztotta meg a Portfolio-val az igazgató, aki a helyzet érzékeltetésére összefoglalóan azt a kérdést tette fel, hogy megengedhetjük-e magunknak Magyarországon azt, hogy egészségügyi diplomás szakemberek autót vezessenek és árut fuvarozzanak ahelyett, hogy a betegekkel foglalkozzanak.

Azt is megtudtuk, hogy a piaci szereplők még nagyon az elején vannak a rendelethez történő alkalmazkodásnak, sokáig ugyanis bíztak abban a gyógyszerészek, hogy végül a házhozszállítási lehetőségek átszabását a parlament nem fogadja el, így sok gyógyszertárnak még nem is volt ideje reagálni. A piaci felmérések alapján vannak olyan gyógyszertárak, akik teljes egészében megszüntették a gyógyszerek elérhetőségét a webshopokban, mások személyes átvétellel forgalmazzák a gyógyszereket, vagyis mintha a beteg bemenne a patikába és ott vásárolná meg őket, valamint van olyan gyógyszertár is, amely megkezdte a házhoz szállítás feltételeinek kidolgozását, ugyanakkor mint, ahogyan korábban is említette az igazgató, ennek a szolgáltatásának a kiépítése időbe telik. A szakember ezért úgy véli, hogy sokkal kevesebben választják majd ezt a lehetőséget, mint amennyien a csomagszállítással éltek. Ez pedig azt is jelenti egyúttal a gyakorlatban, hogy a fogyasztók lehetőségei szűkülnek lényegesen.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.