Változik a profil, bővül a gyógyszertár

Szerző: | 2015. jan. 30. | Blogbejegyzés

Örvendetes hír, hogy 2015. február elsejétől jelentősen bővül a gyógyszertárakban forgalmazható termékek köre. A most életbe lépő módosítások következtében több olyan készítmény válik elérhetővé, amelyek újdonságnak számítanak a patikákban, de emellett ismét forgalmazható lesz néhány olyan termék is, mely korábban hosszabb-rövidebb ideig már szerepelt a gyógyszertárak kínálatában.

A gyógyszertárak forgalmazási körét meghatározó ún. profilrendelet (2/2008. (I. 8.) EüM rendelet) módosítását a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége többször kezdeményezte azzal a céllal, hogy a gyógyszertárak minél több készítménnyel állhassanak a betegek rendelkezésére. Örömünkre szolgál, hogy a Szövetségünk által benyújtott módosító indítványaink közül többet is elfogadott az egészségügyi kormányzat.

Régóta hangoztatott véleményünk, hogy a gyógyszertárban forgalmazható termékek körének bővítésével nem csak a gyógyszertárak járnak jól, de a hozzánk betérő betegek is, hiszen a keresett készítmények mellé szakszerű tanácsot is kaphatnak. A megfelelő felkészülés érdekében éppen ezért érdemes áttekinteni, hogy mi is változik pontosan a jogszabályban.

A profilrendelet több helyen is pontosításra és aktualizálásra szorult. A kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről szóló magyar jogszabály helyét egy európai parlamenti és tanácsi rendelet vette át, és ennek következtében hatálytalanná vált. A megváltozott szabályozás következtében a profilrendelet nem a megfelelő kapcsolódó jogszabályra hivatkozott, így joghézag keletkezett. Februártól azonban ez a joghézag megszűnik, így a profilrendelet ismét naprakésszé válik.

Fontos változás, hogy a különleges táplálkozási célú élelmiszerek teljes köre forgalmazhatóvá vált a gyógyszertárakban. Ennek köszönhetően a gyógyszertárba betérő betegeket és vásárlókat nem csak gyógyszerekkel, hanem speciális diétás élelmiszerekkel is el tudjuk látni. A termékek teljes listáját a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 36/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, így többek között februártól már forgalmazhatóak a testtömeg csökkentés céljára szolgáló csökkentett energiatartalmú élelmiszerek, a nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek, a szénhidrát anyagcserezavarokban szenvedők számára készült diabetikus élelmiszerek, valamint további különleges táplálkozási célú élelmiszerek, például a laktózmentes, és alacsony fehérjetartalmú élelmiszerek is. Hasznos segítséget nyújthatnak a gyógyszertárvezetőknek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján található tájékoztató listák a bejelentésre kötelezett különleges élelmiszerekről.

A gyógynövényteák mellett ismét megjelenhetnek az élelmiszerként fogyasztott teák, valamint ismét árusíthatóak az ásványvizek is. A korábban napszemüvegként forgalmazott termékek februártól UV-szűrő szemüvegként térnek vissza a gyógyszertárak polcaira. Korábban gyógyszertárban még nem forgalmazott, de ezentúl engedélyezett termékek lesznek az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények, ápolószerek és állatgyógyászati segédanyagok, valamint a munkavédelmi szemüvegek. Külön kiemelésre került a papírzsebkendők forgalmazhatósága.

Mivel sem a profilrendelet, sem pedig más jogszabály nem határozta meg pontosan, hogy melyek a vitamin és ásványi anyag tartalmú, valamint felsőlégúti tünetek esetén ajánlott gyógycukorkák, illetve azt, hogy melyek a magas vitamintartalmú zöldség- és gyümölcslevek, ezek definiálása mindenképpen szükségessé vált. A profilrendelet módosított melléklete tartalmazza ezen termékek pontos meghatározását.

A gyógyszertáraknak a megelőzés és az egészségmegőrzés mellett komoly szerepe van a higiéniás ápolás területén is, ennek érdekében bővült a termékkör a láb-, kéz- és körömápolási eszközökkel.

Véleményünk szerint a februártól hatályos változásoknak jelentős és pozitív hatása lesz a gyógyszertárak és betegek életére egyaránt. A vásárlóknak és betegeknek mindenképpen előnyös, hogy a gyógyszertárakban is meg tudnak vásárolni olyan termékeket, amelyek eddig csak a drogériákban és hipermarketekben voltak elérhetőek, ráadásul a gyógyszerészek szükség esetén tanácsadást is nyújthatnak számukra. A gyógyszertárak szintén jól járhatnak a termékkör-bővítéssel, mivel a forgalom és az árréstömeg várhatóan nőni fog.

Azonban a forgalmazási kör bővülése nem csak lehetőség, hanem egyben felelősség is. Egyrészt a bővülő termékkör újabb szakmai feladatok jelent a gyógyszerészek számára, például a speciális élelmiszerekkel kapcsolatban. Másrészt pedig arra is figyelni kell, hogy mit nem lehet árulni. Ezen termékek esetében már jóval a 2015. december 31-én lejáró határidő előtt érdemes gondoskodni a meglévő készletek sorsáról.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.