Világgazdaság: Egyszerűbb lesz az e-recept kiváltása

Szerző: | 2020. febr. 3. | Sajtómegjelenések

Egyre tudatosabbak a gyógyszerfogyasztók, tavaly ugyanis éves alapon több mint 11 százalékkal nőtt a Recyclomed Nonprofit Kft. által Magyarországon begyűjtött gyógyszerhulladék mennyisége – tudta meg a Világgazdaság.

Tavaly 340,6 tonna lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszert semmisítettek meg Magyarországon, míg egy évvel korábban 305,5 tonnát – mondta a Világgazdaságnak Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a társaság 2005 óta 3300 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be, a volumen évről évre nő, a kezdetek óta megduplázódott. Tavaly a havonta átlagosan begyűjtött mennyiség is csúcsot döntött, míg a korábbi években 23-25 tonnát vittek el a zöld konténerekből, a patikákban, benzinkutakon és drogériákban elhelyezett gyűjtődobozokból, 2019-ben már 28 ezret.


A jogszabályi rendelkezések értelmében minden lejárt, nem szükséges vagy már nem felhasználható készítmény gyógyszerhulladék, amit szelektíven kell gyűjteni – mondta a Világgazdaságnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója. Alapvetően kétféle gyógyszerhulladékot különböztetünk meg. Az egyik típusba a tabletták, kapszulák, szirupok, kenőcsök és hasonló készítmények tartoznak, a másikba pedig azok a veszélyes gyógyszerhulladékok, amelyek sérülést okozhatnak és fertőzésveszélyesek, mint például az injekciós tűk és fecskendők, valamint az infúziós szerelékek. A HGYSZ szakmai igazgatója hangsúlyozta: mindkét típust szelektíven kell gyűjteni, és az erre a célra szolgáló lakossági gyűjtőhelyre kell vinni.

A teljes cikk a Világgazdaság 2020. február 3-i számában olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.