Napi.hu: Így változtatnák a gyógyszertári ügyeleteket

Szerző: | 2016. febr. 4. | Sajtómegjelenések

Átláthatóbb, kiszámíthatóbb és mindenképpen államilag finanszírozott gyógyszertári ügyeleti rendszer kidolgozására tett javaslatot a jelenlegi ad hoc, és kizárólag a patikák büdzséjét terhelő ügyeletek helyett a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

A rendszerváltás óta megoldatlan a gyógyszertári ügyeleti rendszer szabályozása, a lakosság számára követhetetlen, a patikáknak pedig jelentős terhet jelent – indokolta az átszervezés szükségességét Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója.

A gyógyszertárak az elmúlt évben összesen valamivel több mint egymillió órát töltöttek az ország 309 településén ügyeleti és készenléti szolgálatban. (Ügyeleti ellátásban a zárt patikában egy ablakon keresztül folyik a kiszolgálás, ez 530 ezer óra volt, készenlétben telefonhívásra maximum fél órán belül megérkezik a gyógyszerész, ez 481 ezer óra volt.)

A jelenlegi rendszerben nincs pontosan meghatározva, hogy hol, kinek és milyen szintű szolgáltatást kell nyújtania. A tisztifőgyógyszerészeknek csak bizonyos szempontokat kell mérlegelnie az ügyeleti szolgálat elrendelése során. Azokon a településeken, ahol csak egy gyógyszertár működik, ott a patika egyedül, finanszírozás nélkül látja el a szolgálatot, ugyanakkor vannak települések, ahol 17-19 gyógyszertár napi váltásban ügyel, illetve készenlétes, amit a lakosság nehezen tud követni, az ügyeletmegosztások miatt ugyanis nem lehet pontosan tudni, mikor, hol, milyen szolgáltatás érhető el.

A teljes cikk elolvasható a napi.hu oldalán.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.