Pénzcentrum: Kiderült a nagy multivitamin-titok: ezt jobb, ha tudod a patikai tablettákról

Szerző: | 2022. febr. 7. | Sajtómegjelenések

Hazánkban továbbra is tart a pandémia, a koronavírus ötödik hulláma mellett sokan influenzások, a téli hónapokban pedig egyébként is többen figyelnének oda egészségükre. Sokan nem szeretnének ezen spórolni, így ebben az időszakban a gyümölcsök mellé vitaminkészítményeket is vásárolnának. De mennyit is költünk pontosan az immunrendszerünkre, ha több oldalról szeretnénk azt támogatni?
Járványidőszakban különösen fontos, hogy a megfelelő vitaminszint fenntartásával az egészséges emberek is támogassák szervezetük immunrendszerét, hogy az ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. Ezt megtehetjük táplálkozással, valamint különböző vitaminok szedésével is. Ezzel azonban újabb dolog kerül fel a bevásárlólistára, most megnéztük, hogy mennyibe kerülnek a vitaminok, és mennyivel járul hozzá a havi költségvetésünkhöz egy-egy doboz táplálékkiegészítő.


A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a legjobb módja az egészségünk megóvásának a helyes táplálkozás, amely változatos, és gazdag zöldségekben, gyümölcsökben. A friss zöldségekben és gyümölcsökben nem csak a szervezet működéséhez feltétlenül szükséges vitaminok és ásványi anyagok vannak jelen, hanem számos olyan további anyag is, amelyek jótékony hatással vannak testünk működésére. Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnöke a Pénzcentrumnak kifejtette, hogy a különböző készítmények szedése ugyan nem váltja ki az egészséges táplálkozást, azonban a téli időszakban, vagy amikor szervezetünket jobban igénybe vesszük, érdemes multivitaminnal, vitaminokkal kiegészíteni az étrendünket. Ráadásul télen nincs elegendő szezonális zöldség és gyümölcs, és D vitaminból is kevesebb kerül a szervezetünkben, érdemes pótolni ezt vitaminokkal is.


Zöldségből és gyümölcsből sem mindegy mennyit fogyasztunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 400 grammnyi zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk naponta, azonban Magyarországon a lakosság mindössze 8,2 százaléka eszik annyi friss zöldséget és gyümölcsöt, amennyit a szervezet előlát. Ezzel a vizsgált 31 európai ország közül hátulról a 11. vagyunk, de még a 27 tagország átlagától is elmaradunk 4 százalékkal. Azoknak az aránya, akik legalább 80 grammnyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, 55,5 százalék, ez Európában a 13. legjobb, de még mindig messze vagyunk a WHO által javasolt szinttől.


Mikor szedjünk vitaminokat?


Bármilyen vitamin készítmény szedése mellett döntünk is, annak csak kiegészítő, hiánypótló szerepet szánjunk. Dr. Marjai Tamás elmondta a multivitamin készítményekről, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek széles választéka megtalálhatóak bennük, de csak kisebb mennyiségben. A csak egyetlen, vagy néhány vitamint tartalmazó készítményekben viszont általában nagyobb mennyiségben találhatóak meg ezek az anyagok.


A szakmai elnök kifejtette, hogy a megfelelő készítmények kiválasztásánál mindig azt kell figyelembe venni, hogy milyen élethelyzetben van az adott személy, és pontosan melyik vitaminból van nagyobb mennyiségben szüksége. A multivitaminokat általában általános vitaminpótlásra érdemes használni, míg az egy-egy vitamint tartalmazó készítményekkel célzottan tudjuk a hiányt pótolni.


Vitaminkészítmény szedésére alapvetően két okból lehet szükség. Egyrészt a szervezet fokozottabb terhelése miatt megnőhet az igény ezekre az anyagokra. Ilyen helyzet fordulhat elő nehéz fizikai munka, megerőltető sportolás, súlyos betegség miatt, illetve a várandósság idején. A másik lehetőség, ha nem elégséges a bevitel, például táplálkozási zavarokban, emésztési nehézségeknél, vegetáriánus étrendnél – mondta a HGYSZ szakmai elnöke, aki szerint hazánkban a vitaminok közül kiemelkedik a D-vitamin speciális esete.


Ez az egyetlen vitamin, melynek a megfelelő mennyiségű bevitelét a téli időszakban a hazai étrendi körülmények között nem lehet elérni. Ez az oka annak, hogy orvosi konszenzus alapján a novembertől márciusig tartó időszakban minden egészséges felnőtt embernek ajánlott napi 1500-2000 NE tartalmú D-vitamin készítményt szednie – tette hozzá Dr. Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai elnöke.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.