Hogyan vegyünk át fiókgyógyszertárat?

Szerző: | 2018. febr. 9. | Blogbejegyzés

A kisebb településeken vagy településrészeken működő közel 700 fiókgyógyszertár alapvető feladata, hogy olyan helyeken is elérhetővé tegyék a gyógyszerellátást, ahol egy közforgalmú gyógyszertár valószínűleg már nem lenne fenntartható. Mint tudjuk ez a feladat sem könnyű, hiszen a vidéki gyógyszerellátás nehéz helyzetben van, és jelentősen függ az állami támogatástól. Így nem meglepő, hogy időnként kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor még egy fiókgyógyszertár fenntartása is megterhelővé válik a közforgalmú gyógyszertár számára. A lakossági ellátás fenntartásának érdekében ilyen esetekben meg lehet próbálni, hogy egy másik közforgalmú gyógyszertár átveszi a fiókgyógyszertárat, és megpróbálja tovább működtetni. Az alábbiakban olyan szempontokat mutatunk be, amelyeket az átvétel során figyelembe kell venni.

A létesítési és működési engedély

Az első és legfontosabb, amivel mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a gyógyszertárak létesítésére és működtetésére szóló hatósági engedélyek forgalomképtelenek, azaz nem lehet őket eladni és megvásárolni. Erről a Gyógyszergazdaságossági törvény külön rendelkezik is.

Tehát egyik közforgalmú gyógyszertár sem teheti meg, hogy csak úgy megveszi a másiktól a fiókgyógyszertárat, és egy működési engedély módosítással a nevére íratja. A létesítési és működési engedélyeket minden esetben a hatóság adja ki és vonja vissza a meghatározott feltételek mellett. A fiókgyógyszertár működtetőjének változását pedig jelenleg nem teszi lehetővé a jogszabály.

A működési engedély módosítás helyett első lépésben a fiókgyógyszertár létesítési és működési engedélyét kell a hatóságnak visszavonnia. Ehhez az „átadó” gyógyszertár működtetőjének kell kérelmet benyújtania az illetékes tisztifőgyógyszerész részére. Ezt követően annak a gyógyszertárnak kell kezdeményeznie az új fiókgyógyszertár engedélyezését, amelyik a továbbiakban működtetni szeretné azt.

Átmeneti szünet a gyógyszerellátásban

Ahogy azt említettük, az új fiókgyógyszertár működéséhez előbb a korábbinak meg kell szűnnie, és a hatóságnak engedélyezni kell az újat. A hatósági eljárások lefolytatása és az új gyógyszertár kialakítása mindenképpen időbe telik, ami alatt értelemszerűen az adott településen vagy településrészen szünetelni fog a gyógyszerellátás. Erről mindenképpen érdemes időben tájékoztatni a lakosságot és az önkormányzatot is, hogy az átmeneti időszakot mindenki számára megkönnyítsük. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha időben és egyértelműen kommunikáljuk mindenki felé, hogy pontosan mire is számíthatnak majd.

Új létesítési engedélyezési eljárás

Az új fiókgyógyszertár létesítésére a hatóság a jogszabályokban előírt teljes eljárást fogja lefolytatni, azaz minden esetben figyelembe veszik a Gyógyszergazdaságossági törvényben megfogalmazott létesítési előjogokat.

A törvény szerint a fiókgyógyszertár létesítését elsősorban a legközelebb eső közforgalmú gyógyszertárnak kell engedélyezni, ha kérelmezi azt, és rendelkezik a szükséges feltételekkel. Másnak csak akkor lehet erre engedélyt adni, ha a legközelebbi gyógyszertár nem szeretne vagy nem tud fiókgyógyszertárat létesíteni. Ha pedig több kérelmező is van, akkor az arra alkalmasak közül a hatóság a legközelebbinek adja meg az engedélyt.

Az eljárás lényege tehát, hogy a közelebbi gyógyszertárat létesítse előnyben, és a hatóságnak nem kell figyelembe vennie semmilyen megállapodást, amit a korábbi fiókgyógyszertár működtetője kötött. Ennek értelmében nem érdemes szerződést kötni arra, hogy a korábbi működtető egy adott gyógyszertárnak „adja át” a fiókgyógyszertárát, mert senki nem tudja garantálni, hogy mi lesz a hatósági eljárás vége.

Természetesen, ha a legközelebbi gyógyszertár szeretné bezárni a fiókot, és a második legközelebbi szeretné újra kinyitni, akkor valószínűleg egyszerű lesz a történet. Ha azonban több másik gyógyszertár is esélyes a létesítésre, akkor érdemes nagyon körültekintően eljárni. Akár az is célszerű lehet, hogy maguk a gyógyszerészek keresik fel az adott gyógyszertárak vezetőit, hogy az adott helyzetben létesítenének-e gyógyszertárat.

A fiókgyógyszertár épülete, berendezése és eszközei

Az teljesen egyértelmű, hogy a fiókgyógyszertár létesítési és működési engedélyei nem képezhetik alku tárgyát. Ez azonban ez nem jelenti azt, hogy magának a fióknak az épületét, a berendezését és az eszközeit ne lehetne értékesíteni.

Az új fiókgyógyszertárat létesítő gyógyszertár vezetője szabadon dönthet, hogy hogyan szeretné kialakítani az új gyógyszertárat. Ha a korábbi fiókgyógyszertárnak helyet adó ingatlan saját tulajdonban volt, akkor megvásárolhatja azt is, de választhat akár másikat is. Ha a fiók bérleményben működött, akkor az új működtető is köthet szerződést az ingatlan további bérlésére.

A fiókgyógyszertárak nagyon gyakran önkormányzati ingatlanban működnek kedvező feltételek mellett. A települések sokszor ezzel igyekeznek hozzájárulni a fiókgyógyszertárak működéséhez, akár azt is megtehetik, hogy több kérelmezőnek is biztosítják a lehetőséget az ingatlan használatához. Végleges megállapodást pedig azzal kötnek, aki az eljárás végén végül megszerzi a létesítési engedélyt.

Az új fiókgyógyszertár kialakítása miatt a számlázáshoz szükséges programokat és eszközöket mindenképpen cserélni kell majd, de a bútorzatot és az eszközök egy részét meg lehet tartani. Ez leginkább az új vezetőn múlik, hogy hogyan szeretné kialakítani az új gyógyszertárat. Mondanunk sem kell, hogy a fiókgyógyszertár gyógyszerkészletét szintén nem lehet átvenni, hiszen a jogszabályi rendelkezések alapján azt a gyógyszertár csak gyógyszer nagykereskedőtől szerezheti be.

Tisztában vagyunk vele, hogy nem túl gyakori eset, hogy egy fiókgyógyszertár működtetését az egyik gyógyszertár átadja a másiknak, de azért reméljük, hogy van, akinek tudtunk segíteni ezzel a rövid áttekintéssel.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.