Hasznos holmik az OÉTI honlapján

Szerző: | 2015. febr. 18. | Blogbejegyzés

A profilrendelet változásairól szóló blogbejegyzésünkben már hivatkoztunk az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapjára, ahol sok hasznos információt találhatunk, ha élelmiszerekkel kapcsolatos kérdéssel futunk össze munkánk során. Éppen ezért arra gondoltuk, hogy érdemes lehet megnézni, mi az, ami erről a honlapról a gyógyszerészeket érintheti. Annak, aki ismeri a profilrendeletet, nem lehet meglepetés, hogy minket legjobban az étrend-kiegészítők, és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek érdekelnek leginkább.

Étrend-kiegészítők

 

Az OÉTI honlapjának első nagy témaköre, mellyel kapcsolatban részletes tájékoztatást nyújt, az étrend-kiegészítőké. Az itt megtalálható anyagok egyaránt segítséget nyújthatnak az étrend-kiegészítőket forgalomba hozni szándékozó gyártóknak, és a tudatosan fogyasztó vásárlóknak is. Természetesen a honlap nemcsak az étrend-kiegészítők definíciójáról ad felvilágosítást, hanem a szükséges jogszabályi hátteret is megadja.

Tájékoztatást kapunk arról is, hogy 2004 óta az étrend-kiegészítők forgalomba hozatala nem engedély köteles, hanem bejelentés köteles. Ez azért fontos különbség, mert bejelentés köteles termékek forgalomba hozatala esetén az árusítás megkezdését megelőzően nem történik semmilyen vizsgálat a hatásossággal és a biztonságossággal kapcsolatban. A forgalmazók csak egy notifikációs számot kapnak, melyet feltüntetni sem kötelező a készítmény dobozán. A notifikációs szám tehát mindössze arról tanúskodik, hogy a gyártó/forgalmazó az OÉTI honlapján rendszeresített bejelentőlapot szabályosan megküldte a hatóság részére. A hatóság a honlapján közzéteszi a bejelentett étrend-kiegészítők listáját is. Zöld pipával jelzi azokat a készítményeket, amelyek esetében a bejelentő által benyújtott dokumentumok, valamint a rendelkezésre álló, releváns tudományos információk, adatok alapján a termékről feltételezhető, hogy ténylegesen biztonságos a vásárlók számára, és megfelelnek a jogszabályi rendelkezéseknek.

Nem túl meglepő módon a zöld pipa sem garancia arra, hogy valóban biztonságos termékek kerüljenek kereskedelmi forgalomba. Ennek legékesebb példáját a veszélyes étrend-kiegészítők szolgáltatják. Bizonyára sokan hallottak arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézete megvizsgált több potencia növelésére ajánlott étrend-kiegészítőt, és gyógyszer-hatóanyagot találtak bennük. Az eredményeket megjelentették a Gyógyszerészet 2010. júliusi számában is, melynek hatására az OÉTI is intézkedett, és az érintett készítmények forgalmazását betiltotta. Természetesen a szegedi gyógyszerészek által megvizsgált termékeken túl is vannak még további termékek, melynek forgalmazását megtiltották. Ezek listája a honlapon szintén megtalálható.

profilrendelet változásának következtében minden gyógyszertárban meg kell bizonyosodni arról, hogy a készleten lévő, vagy a beszerezni kívánt vitamin és ásványi anyag tartalmú, valamint felső légúti tünetek esetén ajánlott gyógycukorkák, illetve magas vitamintartalmú zöldség- és gyümölcslevek megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. Az OÉTI honlapján az étrend-kiegészítők témakörében megtalálhatjuk a különböző tápanyagok RDA (napi ajánlott beviteli) értékeit, és könnyedén ellenőrizhetjük azokat.

Különleges táplálkozási célú élelmiszerek

 

Mint azt a profilrendelettel kapcsolatban is megírtuk már, a gyógyszertárakban engedélyezték az összes különleges táplálkozási célú élelmiszer forgalmazását. Ennek a termékcsoportnak az alapvető előírásait a 36/2004. (IV. 26.) ESZCSM keret rendelet határozza meg, de ezen túlmenően egyes csoportok külön termék-specifikus rendeletekkel is rendelkeznek. A különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel ismerkedők minderről részletes tájékoztatást találnak a honlapon.

Fontos megjegyezni még, hogy négy termékcsoport forgalmazásának megkezdése bejelentés köteles a gyártó/forgalmazó részéről. Ezek a forgalomba hozott anyatej-helyettesítő tápszerek, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, glutén-érzékenyeknek szánt élelmiszerek és egyéb készítmények, melyek listáit a honlapon szintén elérhetjük. Ha egy adott termék gyógyszertárban tarthatóságával kapcsolatban bizonytalanok vagyunk, akkor mindenképpen érdemes átnézni az itt található tájékoztatókat.

A sajtóban megjelent hírek alapján március elejétől az OÉTI várhatóan összeolvad az Országos Gyógyszerészeti Intézettel, és Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet néven alakul újjá. Reméljük, hogy az OÉTI honlapján jelenleg könnyen és egyszerűen megtalálható információkhoz az intézményi keretek változása után is úgyanúgy hozzáférünk majd.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.