Hvg.hu: Koronavírus magyar módra: felvásároljuk a kézfertőtlenítőt, pedig a szappan is hatásos

Szerző: | 2020. febr. 28. | Sajtómegjelenések

Az üres polcokat mutató fotók ellenére átmeneti csak a készlethiány a kézfertőtlenítőkből és tisztítószerekből, a maszkokat viszont országszerte elkapkodták.

A gyógyszerek iránt megnövekedett keresletet is leginkább a náthás, megfázásos megbetegedések és az influenzajárvány indokolja: csak az ilyenkor szokásos felsőlégúti megbetegedések kezelésére és tüneteinek csökkentésére szolgáló készítmények fogynak nagyobb számban a gyógyszertárakban, ami a mostani téli időszakban egyáltalán nem szokatlan. Egyáltalán nem tapasztaltak pánikot a hazai patikákban az országszerte több mint 300 gyógyszertárat számláló Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek hatására az elmúlt időszakban két nagy termékcsoport forgalma valóban nőtt a gyógyszertárakban: az egyik az egészségügyi szájmaszkoké, a másik pedig a kézfertőtlenítő készítményeké, de utóbbi is van, ahol elfogyott, van ahol nem. „A szájmaszkok az utóbbi hetekben hiánycikké váltak a gyógyszertárakban, de nagyon reméljük, hogy a kormányzat segítségével ez a probléma napokon belül megoldódik” – nyilatkozta a szövetség a hvg.hu érdeklődésére. Bár a gyógyszerellátás szereplői mindent megtesznek annak érdekében, hogy a folyamatos ellátást biztosítani tudják, a termékek elérhetősége a gyógyszerellátási lánc többi szereplőjén is múlik. 

A teljes cikket a hvg.hu oldalon olvashatják.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.