Index.hu: A lakosság egészsége is elcsúszhat a gyógyszertárak banánhéján

Szerző: | 2023. márc. 7. | Sajtómegjelenések

Újjáalakult szakmai érdekvédelmi szerveződés jelzi az egészségpolitikai vezetés felé, hogy az egészségügy mellett a gyógyszertárak, ezáltal a gyógyszerellátás helyzete a 24. órában van. Sorra zárnak be a patikák, Magyarországon jelenleg 670 ezer ember jut hozzá korlátozottan gyógyszerhez – mondta Zlinszky János elnök a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) keddi sajtótájékoztatóján. A vényköteles gyógyszerek forgalma 10 százalékkal csökkent, miközben az energiaár-emelkedés jelentette költségek évi 2,5-3,5 millió forinttal nőttek patikánként, a munkaerőhiány pedig egyre égetőbb. A lakosság kevesebb gyógyszert, valamint vitamint vásárol, ez hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet, aminek kezelése magasabb költséggel jár.

Folyamatosan csökkent a gyógyszertárak száma az elmúlt tizenkét évben, jelenleg 168 gyógyszertárral van kevesebb, mint 2010-ben, ami hétszázalékos csökkenést jelent – hangzott el a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) sajtótájékoztatóján. Bár időközben új patikák is nyitottak, kétszáznál is több gyógyszertárra került lakat – jelenleg 2280 gyógyszertár működik Magyarországon. A bezárások főleg kisebb településeken történtek, míg az újonnan nyíló gyógyszertárak jellemzően a nagyobb városokban létesültek, azaz a kistelepüléseken romlott a gyógyszerellátás biztonsága – mutatott rá Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

Több százezer ember jut hozzá korlátozottan gyógyszerhez
A legnagyobb problémát a fiókgyógyszertárak számának drasztikus csökkenése jelenti: 60 fiókpatika szűnt meg az elmúlt 10 évben, csak tavaly 17-tel csökkent a számuk, míg az idei év alig több mint két hónapja alatt már hat patika zárta be ajtajait.

Mivel a fiókgyógyszertárak jellemzően kistelepüléseken működnek, elmondható, hogy az itt élők gyógyszerhez jutásának lehetőségei jelentősen szűkültek az elmúlt években. A HGYSZ számításai szerint

EZ A PROBLÉMA NAGYJÁBÓL 670 EZER MAGYAR EMBERT ÉRINT JELENLEG, VAGYIS MEGKÖZELÍTŐLEG ENNYI EMBER JUT MA MAGYARORSZÁGON KORLÁTOZOTTAN GYÓGYSZERHEZ. ZLINSZKY JÁNOS SZERINT EZ A SZÁM IDÉN A 700 EZRET IS ELÉRHETI.

A bevételek nem követték a kiadásokat
A gyógyszertárak fenntarthatósága egyre komolyabb kihívást jelentett az elmúlt években. Miközben a működési költségek – bérleti díjak, bérköltségek, energiaköltségek stb. – egyre emelkedtek, a bevételek mindezt nem követték le.

Az energiaárak emelkedése jelentős többletterhet ró a gyógyszertárakra. Tavaly óta az átlagos forgalommal rendelkező gyógyszertárak energiaköltsége havi szinten 200-300 ezer forinttal nőtt. Különösen érintettek a kisebb forgalmú, főleg kistelepülési gyógyszertárak, amelyek energiahatékonysága alacsonyabb szinten van – jegyezte meg Zlinszky János. A gyógyszertárak nem tudnak lépést tartani a béremeléssel, az inflációval és más ágazatokkal – tette hozzá.

Az idén várható 3-4 százalékos reálbércsökkenés miatt idén a vásárlóerő jelentős csökkenését prognosztizálják. Ez 2–5 százalékos dobozszám-visszaesést jelenthet a gyógyszer-kiskereskedelemben.

TÍZ ÉV ALATT 40 SZÁZALÉKKAL NŐTT A GYÓGYSZERFORGALOM – A 2012-ES 600 MILLIÓRÓL TAVALY 1000 MILLIÁRD FORINTRA EMELKEDETT.

A vényköteles gyógyszerek forgalma ez idő alatt 43 százalékkal nőtt, és bár a vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek forgalma még ennél is jelentősebb mértékben bővült, az ebből származó árrésszázalék 3 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a vényköteles gyógyszerek teljes forgalomra vetített aránya folyamatosan csökken. Míg 2012-ben ezek a készítmények a teljes forgalom 72 százalékát tették ki, addig tavaly már csak 62 százalékát – derül ki a HGYSZ adataiból.

2022-ben 114 millió gyógyszertári vásárlást regisztráltak, a magyarok havonta átlagosan 9 ezer forintot költöttek gyógyszerre.

A HGYSZ többek között a gyógyszertárak számának további csökkenésére, a vásárlószám stagnálására, az eladott dobozszám csökkenésére, valamint a támogatott termékek további drágulására számít idén.

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.