RTL Híradó: Elkapkodják a jódtartalmú készítményeket a patikákból az atomtámadástól tartó magyarok

Szerző: | 2022. márc. 7. | Sajtómegjelenések

Az orosz-ukrán háború miatt egyre nagyobb a lakosság érdeklődése a jódtabletták iránt – közölte az RTL Híradóval a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A szakértők szerint ugyanakkor ez teljesen felesleges és veszélyes reakció.


„Egyre több beteg érdeklődik afelől, hogy milyen készítményeket, jódtartalmú tablettákat lehet vásárolni megelőzésre” – mondta az RTL Híradónak Marjai Tamás, a négyszáz patikát tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.


Az indokolatlanul szedett jódtartalmú készítmények ugyanakkor befolyásolhatják a pajzsmirigy hormonműködését. Ha ezekből a termékekből egyszerre nagy mennyiséget vesz be valaki, mérgezéses tünetek jelentkezhetnek.


A fertőtlenítésre használt jódkészítményeket senki se próbálja meginni, mert ezek nagyon nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, így ha követlenül megpróbálják elfogyasztani, akkor szinte biztos, hogy mérgezés lesz a vége – fogalmazott Marjai Tamás. Azt is megjegyezte, hogy a gyógyszertárakban szabadon beszerezhető jódtartalmú készítmények nem arra szolgálnak, hogy nukleáris katasztrófa esetén pótolják a jódot. Ezek alapesetben arra valók, hogy hosszú távon a szervezet működéséhez szükséges jód mennyiséget tudják biztosítani.

A teljes cikk, valamint a riport az rtl.hu oldalán található.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.