Pharmaonline: GYEF – Egy ország számára lehetne példaértékű a párbeszéd

Szerző: | 2024. márc. 9. | Blogbejegyzés, Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum

A konstruktív megoldások keresése, a nyitottság egymás problémái iránt az egész iparág jövőjét szolgálja – hangzik el a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum képviselőivel készült interjúban. Lukácsné dr. Fodor Enikővel, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnökével, dr. Szalóki Katalinnal, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete igazgatójával, dr. Gaszner Péterrel, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete elnökével, dr. Feller Antallal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége elnökével és dr. Zlinszky Jánossal, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége elnökével beszélgettünk.

Mintegy másfél év telt azóta, hogy meg-, illetve újjáalakult a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum (GYEF), amely konszenzussal szeretné a döntéshozó felé a szereplők, a szektor érdekeit képviselni, javaslatokat tenni. Mint tudjuk, több változás is történt az elmúlt időszakban a szervezetek életében, gondoljunk csak a Hungaropharma vezérigazgatói posztján, a HGYSZ-ben vagy az innovatív egyesületben történt személyi változásokra. Ez az oka annak, hogy legutóbbi, 2022. őszi beszélgetésünk óta nemigen történt előrelépés a GYEF életében?
Feller Antal: Nem gondolom, hogy bármi ilyen jellegű, az átalakulásokkal kapcsolatos oka lenne a megszólalás hiányának. Sokkal inkább arról van szó, hogy nagyon nehéz és nagyon sok, mélyreható változást előrevetítő időszak van mögöttünk. Mi ezen időszak alatt megpróbáltuk az együttműködés leghatékonyabb formáit kialakítani, belső folyamatainkra figyelni, illetve elindult egy nagyon komoly belső körben végzett munka; elsősorban arra igyekeztünk fókuszálni.

Akkor azt ígérték, mielőbb letesznek az államtitkár asztalára egy rövid-, egy közép- és egy hosszú távú elképzelést, s lényegében meghatároznak egy prioritási sorrendet is, hogy minek a felülvizsgálatára, orvoslására mikor kellene sort keríteni. Hol tart ez a munka?
Zlinszky János: Előző interjúnkat követően, 2022 őszén elkészült egy rövidebb anyag az ágazat helyzetéről, és abban voltak javaslatok is. Bemutattuk az összefogást, hiszen akkor a három alapító szervezethez már csatlakoztak az innovatív és a generikus gyártók is; lényegében lefedetté vált az egész gyógyszerellátási rendszer a gyógyszergyártástól egészen a gyógyszertárakig.

Közben volt egy kamarai választás is. Az elnököt, aki a GYEF munkájába az előző ciklusa alatt nem kapcsolódott be, újra megválasztották. Hankó Zoltán viszont azóta is számos egyeztetést folytatott a kormányzati szervekkel, bár saját nyilatkozata szerint a korábbi stratégiai együttműködést azért nem írták újra alá, mert az mára lényegében kiüresedett. Mit jelent ez a GYEF szempontjából? Esetleg most lehet esély a kamara bevonására?
Lukácsné Fodor Enikő : A kamarai választások lehetőséget teremtettek arra, hogy a kollégák átgondolják, milyen irányt válasszanak. Új, fiatal, dinamikus kollégák kerültek a vezetésbe, akik erős motivációval rendelkeznek a megújulásra, illetve arra, hogy be kell látni: szükség van arra, hogy a szakmai szervezetek együtt dolgozzanak. Mindebben nagyon fontos szerintem a GYEF szerepe; ahogyan eddig is, most is azt mondjuk, várjuk a kamarát.

A gyártói szervezetek miért csatlakoztak ehhez a szervezethez? Mennyiben tudnak többet hozzátenni a saját érdekeik képviseletéhez, ha egy még nagyobb, közös fórumban vesznek részt?
Szalóki Katalin: Az innovatívak részéről azt gondoljuk, ennek az együttműködésnek az az értéke, hogy a gyógyszeripar minél szélesebb palettáját tudjuk lefedni. A teljes gyógyszerellátási lánc lefedése akkor lehetséges, ha az eleje is ott van, hiszen a gyógyszerek tőlünk jutnak el a nagykerekhez és végül a betegekhez. A másik, ami miatt fontosnak tartjuk a GYEF-et, az az érték, hogy ennek a fórumnak köszönhetően széles körben tudjuk megismerni egymás problémáit és lehetőségeit is. Így ugyanis sokkal közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük a rendszer logikáját, mert bármi, ami egyikünkre hat, az valamilyen módon másra is fog hatni.

Gaszner Péter: A generikusokszámára is nagy értéke van az egyeztető fórumnak, hiszen itt mind a három nagy terület jelen van. Az, hogy gyógyszert értékesítünk, nem pusztán üzleti lehetőség, hanem óriási felelősség is. Az ellátási láncot nemcsak a minőségbiztosítás tekintetében kell meghatároznunk, hanem annak érdekében is, hogy az országban mindenki egyenlő esélyekkel juthasson gyógyszerhez. Bármelyik szereplő kiesik ebből a körből, például fenntarthatósági problémák miatt, az gyakorlatilag összeomláshoz vezet. Mi is rendkívül fontosnak tartjuk az innovatív és a generikus gyártók közötti szimbiózist, mert a fejlett társadalmakban mindig szolidaritási alapon történik a gyógyszerek finanszírozása. A legmodernebb, innovatív terápiák csak akkor tudnak eljutni a betegekhez, ha megfelelő mértékű állami finanszírozás áll rendelkezésre. Az állami finanszírozás mértékét pedig a társadalom teljesítőképessége határozza meg, s ebben a generikusok úgy vesznek részt, hogy az alacsonyabb gyógyszerárakkal jelentős megtakarítást tudnak a gyógyszerkassza számára elérni – generikusok és innovatív gyártók tehát egymásra vannak utalva.

A teljes cikk a pharmaonline.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.