Megjelent a stratégiai gyógyszerlistáról szóló rendelet

Szerző: | 2024. márc. 12. | Blogbejegyzés

A Magyar Közlöny 2024. március 11-én kiadott 29. számában jelent meg a stratégiai gyógyszerlista kiadásáról szóló 16/2024. (III. 11.) BM rendelet.

A rendelet mellékletben tartalmazza a magyarországi betegellátás biztonságos fenntartásához szükséges stratégiai gyógyszerhatóanyagok körét. Az ezen gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó termékekből a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezeteknek folyamatosan a megelőző 12 hónap során értékesített mennyiség 1/12 részét elérő készlettel kell rendelkezniük. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján közleményben teszi közzé a melléklet szerinti listán szereplő hatóanyaghoz tartozó, magyarországi forgalomban lévő gyógyszereket és jelzi a Magyarországon előállított gyógyszereket és a magyarországi gyártóhellyel rendelkező gyártók gyógyszereit. Az NNGYK a közleményben foglaltakat félévente felülvizsgálja, és szükség esetén a közleményt módosítja. A rendelet a megjelenést követő 60. napon, azaz 2024. május 10-én lép hatályba.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fentiekben csupán rövid tájékoztatást adtunk a változásokról. A jogszabályoknak való teljes megfelelés érdekében javasoljuk az érintett rendelkezések alapos áttekintését.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.