Weborvos.hu: A gyógyszerészek jelentős része bevezetné a patikai vakcinációt

Szerző: | 2022. márc. 25. | Sajtómegjelenések

Jobb betegellátást és a vakcinák elérhetőségének növekedését várnák a gyógyszertári vakcináció elérhetővé tételétől.

A patikák jelentős része jelenleg a gyógyszerellátáson túl is nyújt szolgáltatásokat a betegek számára, és a gyógyszerészek többsége továbbiakkal is bővítené ezeket, köztük a vakcináció bevezetésével – derül ki két gyógyszerészeti szakmai szervezet tavaly év végén lezajlott felméréséből, amelyről közös közleményükben tájékoztatták lapunkat. A gyógyszerészek jobb betegellátást és a vakcinák elérhetőségének növekedését várnák a gyógyszertári vakcináció elérhetővé tételétől.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a tavalyi év végén végzett kutatásával arra kereste a választ, hogy a gyógyszerészek hogyan viszonyulnak a gyógyszertári szolgáltatások nyújtásához és körének bővítéséhez, különös tekintettel a gyógyszertári vakcinációra.

A közel 600 gyógyszerész részvételével készült felmérés alapján a gyógyszerészek közel 60%-a nyitott az alapokon túli gyógyszertári szolgáltatások nyújtására és a gyógyszerészi hivatás fontos részének tartja azokat. A válaszadók közel kétharmada (64%) dolgozik olyan gyógyszertárban, amely jelenleg is rendelkezésre áll valamilyen szolgáltatással a betérő betegek számára. Ezek közül a leggyakoribb az állatgyógyászati készítmények forgalmazása (40%), a gyógyszerészi gondozási programban való részvétel (26%), és az internetes gyógyszerforgalmazás (20%) (megjegyzés: a felmérés még a csomagküldés korlátozása előtt készült).

A felmérésben részt vevő gyógyszerészek 70%-a nyitott lenne új szolgáltatás bevezetésére, a legtöbben a házipatika átvizsgálásával (78%) és a gyógyszeres terápia menedzsmenttel (69%) foglalkoznának. Emellett a válaszadók több mint fele véli úgy, hogy a gyógyszertári gyorstesztek elvégzése és értékelése (56%), valamint a gyógyszertári vakcináció bevezetése (50%) is megfelelő lehetőség lenne a bővítésére, ismerették az eredményeket közleményükben.

Jelenleg több mint 40 országban számít napi gyakorlatnak, hogy a gyógyszertárakban olyan szabadon választható védőoltásokat adnak be a felnőtt lakosság részére, mint például az influenza vagy egyéb megbetegedések elleni nem kötelező védőoltások. A koronavírus-járvány elleni küzdelemben is nagyon hamar a védekezés egyik legfontosabb eszközévé vált a vakcináció, azonban a tömeges oltások tovább terhelik az egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszereket. Az elmúlt másfél évben több európai országban engedélyezték a gyógyszertári vakcinációt, többek között Lengyelországban, Olaszországban és Franciaországban.

A felmérés alapján a megkérdezett gyógyszerészek fele vezetné be a gyógyszertári vakcinációt. Ugyancsak a gyógyszerészek fele mondta azt, hogy személyesen is részt venne az oltások beadásában. A gyógyszerészek közel kétharmada (64%) szerint a vakcináció lehetőségének megteremtése növelné a szakma elismertségét a társadalomban. A bevezetést támogatók harmada (35%) szerint az elérhetőség növelése segíthet tehermentesíteni az egészségügyi ellátórendszert.

A teljes cikk a weborvos.hu oldalán található.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.